Glas Javnosti

BOCAN-HARČENKO: NE TREBA NAM KOSOVSKI PRESEDAN, žele da unesu razdor u odnose Rusije i Srbije

Politika
Autor: Glas javnosti

Naš pristup je pošten i otvoren i ne treba nam da se zaklanjamo iza kosovskog presedana, poručio je u autorskom tekstu za Politiku ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

U Srbiji je i dalje prisutno interesovanje za temu takozvanog kosovskog presedana i pojavljuje se teza o tome da je Rusija navodno iskoristila "suverenizaciju" Kosova, da je ona čak probitačna za nju, predočio je Bocan-Harčenko.

Cilj je, siguran sam, jedini da se unese razdor u naše odnose sa Srbijom, dodao je ruski ambasador.

Bocan-Harčenko podseća da je stvar Rusije nepromenjiv: pravedno rešenje treba da se traži u dijalogu između Beograda i Prištine, u međunarodnopravnim okvirima definisanim u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Kosovski presedan, zarazan primer samoproglašene nezavisnosti, svakako jeste činjenica, ali želim da opomenem da su eventualne površne analogije rizične i nezahvalne i da istaknem da se slučaj Kosova principijelno razlikuje od situacije oko Donbasa, naveo je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador navodi da "zapadnoj imperiji laži" nije stalo do objektivnih prilika i po mišljenju Vašingtona, međunarodnopravna načela, od prava na samoopredeljenje do principa teritorijalnog integriteta, važe samo kada to odgovara njegovim sebičnim interesima.

U slučaju Kosova, hteli bi da bace Srbiju na kolena. Pumpajući Ukrajinu naoružanjem, terajući režim u Kijevu da ratuje do poslednjeg Ukrajinca, uvideći antiruske sankcije, žele da iscrpe, oslabe i rasparčaju Rusiju. Neće uspeti ni u jednom ni u drugom, zaključio je Bocan-Harčenko, prenosi Fonet.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR