Glas Javnosti

Blinken opet provocira, čestita Prištini "nezavisnost"

Politika
Autor: Glas javnosti

"Napredak Kosova tokom 15 godina nezavisnosti je izuzetan po njegovim velikim koracima u razvoju stabilne, multietničke, inkluzivne demokratije", naveo je američki državni sekretar

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su prioriteti Vašingtona i Prištine jačanje bezbednosti i stabilnosti na tzv. Kosovu i Zapadnom Balkanu, kao i normalizacija odnosa sa Beogradom, usredsređena na, kako je naveo, "eventualno obostrano priznanje".

SAD i "Kosovo" su ove godine ponovo potvrdili snažno partnerstvo i zajedničku posvećenost kosovskoj demokratiji u suočavanju sa novim izazovima u evropskom bezbednosnom okruženju, rekao je Blinken povodom 15 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova".

"Napredak Kosova tokom 15 godina nezavisnosti je izuzetan po njegovim velikim koracima u razvoju stabilne, multietničke, inkluzivne demokratije", naveo je Blinken u čestitki upućenoj Prištini povodom godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti.

On je naveo da Vašington snažno podržava francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine koji je nedavno predložen uz podršku EU i koji će, kako je rekao, značajno unaprediti regionalnu stabilnost i evropske i evroatlantske integracije.

Blinken je pohvalio napredak Prištine u, kako je rekao, "promovisanju i unapređenju demokratskih vrednosti i jačanju institucija za dobro upravljanje, vladavini prava i ekonomskih mogućnosti za sve građane", objavljeno je na sajtu američkog Stejt departmenata.
On je izrazio zahvalnost Prištini što je pružila utočište migrantima iz Avganistana i što je dala, kako je rekao, čvrst odgovor na "brutalni, ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine".

Glas javnosti/RT

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR