Glas Javnosti

BILJANA PANTIĆ PILJA: Još ništa nije gotovo, Srbija će se boriti protiv članstva tzv. "Kosova" u Savetu Evrope

Politika
Autor: Glas javnosti

Šefica delegacije Srbije u Savetu Evrope Biljana Pantić Pilja izjavila je da će se Srbija boriti protiv članstva tzv. "kosova" u Savetu Evrope, a da je preporukom za prijem PSSE pokazala da ne poštuje svoj Statut.

Pantić Pilja je navela da će konačni sud o članstvu doneti Komitet ministara 16. i 17. maja i da je, ukoliko se pitanje članstva tzv. "kosova" stavi na dnevni red, potrebno dve trećine glasova svih članova Saveta Evrope da bi predlog prošao, što znači glas 31 države.

Navela je da će situacija na Komitetu ministara biti bolja nego pri glasanju u PSSE, jer Srbija tu može da računa na glas Azerbejdžana, čija delegacija je suspendovana u PSSE pa nije mogla tada da glasa za Srbiju.

Pantić Pilja je poručila da još nije gotovo i da će se Srbija boriti.

Dodala je da se ipak vidi neki napredak, pošto su francuski i italijanski poslanici podneli određene amandmane koji se tiču ZSO, a neki od njih su glasali protiv ili su bili uzdržani.

"Vidi se da je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona dao rezultate", zaključila je ona.


(Foto: Jutjub)

Pantić Pilja je ocenila da je glasanjem za članstvo Kosova PSSE prekršila sopstveni Statut.

"U njihovom statutu piše da član SE može da bude samo država, a tzv. Kosovo nije država i da može da bude evropska država u kojoj se poštuju ljudska prava i postoji vladavina prava. A tamo niti postoji vladavina prava, niti se poštuju ljudska prava, ali to njima očigledno ništa nije značilo", rekla je Pantić Pilja.

Istakla je da je takav rezultat glasanja bio očekivan, ali i da se tokom glasanja pokazalo da nema jedinstva u SE.

"Mi smo očekivali ovakav rezultat, ali 40 glasova nije malo. 40 glasova protiv, 11 uzdržano od 131 nije malo i to je jedna trećina. To pokazuje da nema jedinstva u Savetu Evrope. Videćemo šta će biti dalje", rekla je Pantić Pilja.

Prema njenim rečima, izvestilac SE za prijem Kosova Dora Bakojani je "pokazala koliko je licemerna".

"Prvo smo imali jedan sastanak političkog komiteta početkom marta gde je ona decidno rekla tri uslova - Zajednica srpskih opština, vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani i eksproprijacija zemljišta. I rekla je da, ukoliko dođe do napretka, ona će informisati Politički komitet SE. Desilo se vraćanje zemljišta, oni su to proglasili svojevrsnim uspehom...", navela je Pantić Pilja.

Dodala je da smatra da je Bakojani promenila mišljenje na poziv premijera Kosova Aljbina Kurtija.

"Ali čitavu priču ulaska lažne države Kosova u SE gurala je Nemačka i to je svima jasno", rekla je Pantić Pilja.


(Foto: Jutjub)

Dodala je da je Bakojani trebalo da dođe u Prištinu, Brisel i Beograd, ali da jedino nije posetila Beograd, iako je dogovorila posetu sa predsednikom Vučićem.

"Iza leđa se radilo, zaboravili su na ZSO koja je zaista osnovni princip i mi smo istakli to. I rekli joj da ukoliko ZSO ne bude konstituisana pre nego što lažna država Kosovo uđe u Savet Evrope, oni to nikad neće uraditi. Posebno što je prekjuče bilo 11 godina od Briselskog sporazuma", rekla je Pantić Pilja.

Što se tiče rasprave na kojoj je data preporuka za prijem Kosova u SE, Pantić Pilja je rekla da je bila dosta mučna.

Dodala je da je možda i bila oštrija i da u SE nisu navikli svakako na takav vid govora.

Ona je zahvalila svim članovima srpske delegacije, rekavši da su se svi borili i dali svoj doprinos, osim člana delegacije koji je bio iz Narodnog pokreta Srbije.


Povodom komentara grčkog ministra spoljnih poslova da će Grčka biti uzdržana prilikom glasanja za prijem Kosova u Savet Evrope, Pantić Pilja je navela da, uzevši u obzir koliko je štete napravila Dora Bokajani, to bi sada "bio uspeh".

"Ako vi imate jednu Mađarsku, koja je priznala tzv. Kosovo, a glasa protiv ovoga, onda se postavlja pitanje stava Grčke prema Srbiji. I zaista jeste sramotno. Mi smo imali kolege iz Mađarske, iz Francuske, što su sve priznavači (tzv. Kosova) i iz Italije, koji su glasali protiv ovog mišljenja, neki su bili uzdržani. I naši tradicionalni prijatelji Kiprani, Španci, koji su apsolutno bili protiv ovoga", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Bokajani je bila u poseti Kipru i tražila je susret sa predstavnicima tamošnjih vlasti, želeći da im, kako kaže Pantić Pilja, objasni da slučaj Kosova nije isto što i slučaj Severnog Kipra.


Glas javnosti/P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR