Glas Javnosti

BEOGRAD I PRIŠTINA POSTIGLI SPORAZUM, Lajčak objavio kraj pregovora!?

Politika
Autor: Glas javnosti

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, objavio je na svom tviteru da su Beograd i Priština postigli sporazum.

"Imamo dogovor", napisao je Lajčak. 

- Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i korak unapred je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Belimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i postignu dogovor zarad dobrobiti građana - objavio je Lajčak na Tviteru.

U dokumentu koji je podelio, piše da su se obe strane dogovorile oko sledećih tačaka:

- Specijalne jedinice policije koje su trenutno smeštene na Jarinju i Brnjaku počeće uklanjane sa blokada 2. oktobra u 8 ujutru, do 16 časova popodne. KFOR će doći na Jarinje i Brnjak u to vreme, i ostaće otprilike dve nedelje kako bi omogućili bezbedno okruženje i i slobodu kretanja - piše u dokumentu.

Dalje, navodi se da će od 4. oktobra 2021. u 8 sati ujutru, režim nalepnica, dogovoren u dijalogu koji vodi EU i biće primenjivan kao privremena mera dok ne bude usvojeno trajno rešenje.

Kao treća tačka, piše da će biti osnovana Radna grupa koju će činiti predstavnici Evropske Unije, Beograda i Prištine, i kojem će predsedavati EU, kako bi došla do trajnog rešenja oko registarskih tablica a koji će poštovati praksu i standarde EU.

Da je postignut dogovor, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR