Glas Javnosti

BAGZI KAMIONOM POKUŠAO DA PRESEČE KOLONU, ZVEKI ČEKAO U ZASEDI: Na današnji dan je pokušan atentat na Đinđića kod hale Limes

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u 12.25 u dvorištu Vlade Srbije u Beogradu.

Kao direktni izvršilac na 40 godina zatvora osuđen je pripadnik zemunskog klana Zvezdan Jovanović, kao i Milorad Ulemek Legija za organizaciju zločina.

To, međutim, nije bio prvi pokušaj atentata na Đinđića. Ista ekipa imala je isti cilj - da likvidira tadašnjeg premijera, dva puta pre kobnog 12. marta.

Prema prvobitnom planu, "zemunski klan" je nameravao da ubije premijera prilikom njegovog povratka s Kopaonika. Ali, Đinđić je na planini povredio nogu, što mu je u tom trenutku spaslo život.


Naime, veruje se da je jedna grupa atentatora čekala Đinđića ispred hotela na Kopaoniku, a druga na Begaljičkom brdu. Međutim, kada je premijeru ukazana pomoć usled povrede, obezbeđenje je odlučilo da ga izvede na sporedni ulaz i tako je "prevarilo" ubice u zasedi. Druga ekipa "zemunaca", ona na Begaljičkom brdu, odustala je od pucanja kada je primetila da se kolona vozila pod pratnjom spojila sa drugim automobilom, u kome je bila Ružica Đinđić, sa decom Jovanom i Lukom, ne želeći da bude mnogo žrtava.

Drugi pokušaj atentata dogodio se na današnji dan pre 19 godina na auto-putu Beograd-Zagreb kod hale "Limes" (danas Štark arena) u Novom Beogradu.


Tog 21. februara 2003. Đinđić je trebalo da poseti Banjaluku. Bio je u jednom od tri vozila pod rotacijom na auto-putu u smeru ka aerodromu. Odjednom je, oko 9.15, kod hale "Limes", iz zaustavne trake "izleteo" kamion marke "mercedes" austrijskih registarskih tablica i premijerovoj koloni presekao put. Do sudara nije došlo. Sva vozila su nastavila kretanje, a dva automobila iz Đinđićeve pratnje su na kraju zaustavila kamion i uhapsila vozača.

Ispostavilo se da je za volanom bio Dejan Milenković Bagzi.


Plan zlikovaca je bio da Bagzi zaustavi kolonu, a da Željko Tojaga i Zvezdan Jovanović zoljom ubiju Đinđića. Navodno je Jovanović, s obzirom na to da Bagzi nije dobro odradio svoj deo posla, u jednom trenutku rekao: "To bi bio masakr", pa se od atentata odustalo.


Đinđić je stigao u Banjaluku odakle je poručio da "jedan kamion ne može da ga spreči da dođe".

Incident kod "Limesa" predstavljao je upozorenje koje Đinđić očigledno nije dovoljno ozbiljno shvatio. Ono što nisu učinili tada, "zemunci" su uspeli 19 dana kasnije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR