Glas Javnosti

Avdulah Hoti SMENIO direktora Kosovske obaveštajne službe: Pokušao da preuzme TAJNE DOKUMENTE iz kabineta PREDSEDNIKA KOSOVA

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijer Kosova Avdulah Hoti smenio je sa dužnosti direktora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Krešnika Gašija.

U saopštenju iz Kabineta Hotija navodi se da je on zatražio od Gašija da "oslobodi dužnost direktora" KOA.

Gašija je za direktora KOA postaio bivši premijer Ramuš Haradinaj u novembru prošle godine.

Mediji pišu da je Gaši smenjen zbog nezakonitog pokušaja pripadnika KOA da preuzmu tajne dokumente iz kabineta predsednika Kosova, dan nakon odlaska Hašima Tačija u Hag.

Dodaju da su sekretar Predsedništva Kosova Driton Gaši, koji je pre Krešnika Gašija bio direktor KOA i jedan zvaničnik, koga je on predstavio kao inspektora KOA, pokušali da iz sefa uzmu poverljive dokumente.

On je navodno 6. novembra obavestio savetnike v.d. predsednice Kosova Vjosu Osmani da će EULEKS izvršiti zvanični pretres u kabinetu bivšeg predsednika Tačija.

Osmani je odmah kontaktirala EULEKS što su oni negirali.

Saradnici predsednice su medjutim otišli u kancelariju predsednika, gde je sekretar Gaši zajedno sa drugom osobom otvorio sef u kojem se čuvaju izveštaji KOA i drugi poverljivi dokumenti.

Taj sef se ne može otvoriti bez prethodne dozvole predsednika Kosova, u ovom slučaju v.d. predsednice.

Nekoliko minuta kasnije u kancelariju je stigla Osmani i zatražila objašnjenje Gašija za to.

Prema saznanjima medija, u njenom prisustvu i u prisustvu sekretara Gašija i inspektora KOA na kratko je otvoren sef.

Osmani je odmah pozvala direktora KOA i oni su imali vrlo žučnu raspravu.

Sekretar Predsedništva Kosova Driton Gaši ranije je bio direktor KOA, a njega je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio posle nezakonite deportacije šest državljana Turske.

Tači je potom Gašija imenovao za sekretara Predsedništva.

U medijima je bilo spekulacija da je Gaši, kao direktor KOA, u slučaju deportacije turskih državljana postupao po zahtevu Tačija, što su njih dvojica negirali tokom ispitivanja pred istražnom parlamentarnom komisijom Skupštine Kosova, piše N1.

Krešnika Gašija je za direktora KOA postavio Haradinaj u novembru prošle godine posle održavanja vanrednih izbora i njegove ostavke na mesto premijera Kosova.

Haradinaj je istovremeno za generalnog inspektora KOA postavio pripadnika svoje stranke Burima Ramadanija, koji je do tog vremena obavljao funkciju zamenika ministra odbrane Kosova.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR