Glas Javnosti

AUSTRIJSKI MEDIJ O TAČIJU: 'Radovao se fotografijama u Beloj kući, umesto toga optužnica'

Politika
Autor: Glas Javnosti

Hašim Tači se već radovao fotografijama sa Donaldom Trampom, umesto toga je Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega za ratne zločine, navodi bečki "Standard".

Hašim Tači se već radovao fotografijama sa Donaldom Trampom, a umesto toga je Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njega zbog ratnih zločina, navodi bečki dnevnik "Standard".

Austrijski dnevnik ukazuje da je tužilaštvo podiglo optužnicu, koja sada tek mora da prođe proveru, zbog čega se Tači vratio na Kosovo.

"Standard" podseća da su do sada svi političari sa Kosova, čim je protiv njih podignuta optužnica, ili su bili i saslušani, podnosili ostavku, što se sada očekuje i od Tačija.

List navodi da je raniji komandant OVK, koji je nosio nadimak "zmija", optužen za ubistvo, nestanak osoba, zlostavljanje, i druge zločine.

Bečki dnevnik naglašava da je sa njim optužen i Kadri Veselji, te da su obojica optuženi za oko 100 ubistava.

Njihove žrtve, kako ističe austrijski list, bili su Srbi, Romi, Albanci i pripadnici drugih etničkih grupa, a u optužnici je reč i o političkim ubistvima i obračunima posle rata.

"Standard" prenosi da je tužilaštvo istaklo da je optužnica rezultat duge istrage, a posebno je interesantno objašnjenje što je optužnica objavljena, a to je zato što su Tači i Veseli pokušavali da sprečavaju i miniraju rad suda.

S tim u vezi list podseća da je Tači pokušao tek nedavno sa Veseljijem i Ramušom Haradinajem da poništi zakon koji je omogućio rad suda, ali se tome usprotivila tadašnja opozicija.

Isto tako, ukazuje da optužbe protiv Tačija nisu ništa novo, navodeći da je pre skoro 10 godina Švajcarac Dik Marti objavio izveštaj za Savet Evrope u kojem je Tačija i druge članove OVK optužio za ubistva i druge zločine.

Interesantno je, ocenjuje "Standard", što su poslednjih dana, uoči optužnice, bile na Kosovu i u diplomatskim krugovima sve češće glasine da je Tači bio spreman na, kako navodi, "prljav sporazum" sa izaslanikom Donalda Trampa Ričardom Grenelom i Srbijom, da bi izbegao podizanje optužnice.

Sastanak u Beloj kući 27.juna trebalo je da bude uvod u postizanje sporazuma Beograda i Prištine, koji želi Grenel, kako bi, piše list, osigurao da u drugom mandatu Trampa bude savetnik za bezbednost ili šef diplomatije.

I austrijski javni servis ORF je večeras u dnevniku posebnu pažnju posvetio objavi optužnice protiv Tačija, navodeći da je retkost da jedan predsednik bude optužen, pa još za ubistva.

I ovaj mediji ističe da su nakon povlačenja JNA počinjena ubistva Srba, Roma, Albanaca i tvrdi da je optužnica sprečila novu mirovnu inicijativu.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR