Glas Javnosti

АРИФИ: Газиводе су наше и о томе нема говора; Ако пробају да га преузму силом, одговорићемо силом

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 07.08.2018.

Шеф кабинета премијера Косова и шеф делегације у техничком дијалогу Београда и Приштине Авни Арифи изјавио је да је језеро Газиводе део територије Косова и да ће ко год "покуша да га присвоји, учинити агресију на Косово, на шта ће одговорити и народ Косова".

"То је имовина Косова од економског значаја, а и без тога, то је део територије Косова и о томе се неће дискутовати. Иако је било проблема у управљању Газиводом, многи су проблеми и наслеђени, али оно што је јасно јесте коме припадају Газиводе", изјавио је Арифи за Радио Слободна Европа.

Премијер Косова Рамуш Харадинај раније је изјавио да се управо због Газивода не спроводи бриселски споразум о енергетици са Србијом, те додао како од тог хидросистема зависи и производња електричне енергије на Косову, али и водоснабдевање једног дела Косова.

Председник Косова Хашим Тачи је на конференцији за новинаре прошле недеље кратко прокоментарисао да Газиводе види у саставу Косова.

С друге стране, и председник Србије Александар Вучић је оценио да је оно од стратешког значаја за опстанак Срба на северу Косова.

Управо је током викенда језеро Газиводе доспело у јавност када су медији у Србији писали како Косово планира да преузме контролу над овим хидросистемом, а потом и да је Кфор то урадио, што је ова мисија међународних мировних снага на Косову негирала.

 

Глас јавности / Н1 / од 07.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR