Glas Javnosti

ANGELA MERKEL U BEOGRADU: Nemačka kancelarka odgovorila da li je priznanje KOSOVA uslov za ulazak Srbije u EU! (FOTO+VIDEO)

Politika
Autor: Glas Javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas, ispred Palate Srbija, svečani doček nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, uz najviše državne i vojne počasti.

Merkel je u 16:10 sati stigla u Beograd, a Vučić ju je dočekao na aerodromu "Nikola Tesla".

Ispred Palate Srbija, kancelarku je pozdravila i premijerka Srbije Ana Brnabić. 

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su dve zemlje, kroz godine zajedničke saradnje, zaista došle do otvorenog odnosa, punog poverenja.

- Na tom putu smo postigli niz rezultata, iako je dugačak put pred Srbijom i zemljama regiona da bi postale članice EU, što je naš zajednički cilj, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem Za otvaranje novih poglavlja oblast pravnog sistema je važna za napredak, a predsednik je izneo planove i dao obećanja- rekla je Merkel.

Ona je rekla i da je u predsendiku Srbije Aleksandru Vučiću prepoznala osobu koja ne daje lažna obećanja, već spovede u delo ono što je rekao.

Foto: FoNet

- Ohrabrujem vas da idete dalje ka pravnoj državi, pluralnoj državi, a ekonomski uspesi bi trebalo da budu podstrek da je članstvo u EU cilj koji se isplati- rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije.

Merkel je odgovarajući na pitanje da li je uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji priznanje nezavisnosti Kosova, da će se neka pitanja rešavati na kraju nekog procesa, ali da nisu ni sve države članice Evropske unije priznale Kosovo.

- Pitanje se mora rešiti da bi sadašnje države članice potvrdno odgovorile, ali nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa- rekla je Merkel.

Ona je, aludirajući na svoju posetu Beogradu pre 10 godina, navela kako je bila pragmatična, da to pitanje "neće nestati", ali da je za mapu puta važno da se u međuvremenu rešavaju sva druga pitanja.

Nemačka kancelarka se, podsetimo, pre zvaničnog susreta u Beogradu, sastala sa predstavnicima nevladinih organizacija iz regiona.

Foto: FoNet

Merkel sutra putuje u Tiranu, gde je očekuju susreti sa albanskim premijerom Edijem Ramom i sa predsednicima vlada šest balkanskih zemalja. Merkel je prethodno posetila Beograd 2011. i 2015. godine.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR