Glas Javnosti

ANA BRNABIĆ: Situacija na Kosovu i Metohiji na ivici oružanog konflikta

Politika
Autor: Glas javnosti/RTS

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je situacija na Kosovu i Metohiji dovedena na ivicu sukoba i oružanog konflikta, ali da će Beograd učiniti sve da sačuva mir i kakvu-takvu stabilnost

"To su procene svih službi na Kosovu i Metohiji i svih onih koji gledaju šta se dešava tamo. U razgovorima sa nekoliko stranih zvaničnika, pitala sam ih, čak i da se postigne neki dogovor sada u vezi sa barikadama, kako ćete vi sprečiti da Kurti samo ne nastavi te incidente koji su doveli do toga da Srbi izađu na barikade i postave ih kako bi skrenuli pažnju na svoj status", rekla je Brnabić.

Ona je navela da su Srbi na severu Kosova i Metohije na barikadama zato što traže osnovna ljudska prava i "ništa više od toga" i dodala da su predstavnici Srba napustili institucije u Prištini zato što su tražili poštovanje Briselskog sporazuma posle više od deset godina.

"Na kraju krajeva u tim institucijama su zahvaljujući tom Briselskom sporazumu, tako da kada Aljbin Kurti kaže da za njega ne postoji Briselski sporazum, onda ne znam tačno u čemu je problem da Srbi nisu u institucijama", navela je premijerka.

Kada je reč o ponašanju Zapada, ona je rekla da SAD čuju Srbe samo kada su na barikadama, ali i tada ne baš dobro, kao i da je duboko razočarana time kako međunarodna zajednica poima ljudska prava.


"Decembar je početo time što je Kurti postavio Nenada Rašića da bude predstavnik Srba na KiM u prištinskim institucijama, čoveka koji je na izborima dobio 0,17 odsto glasova. Nismo imali adekvatnu reakciju Brisela, imali smo reakciju koja je pozivala obe strane na deeskalaciju. Nisam tačno sigurna šta je u tom trenutku uradio Beograd, kao i Srbi na Kosovu i Metohiji", navela je Brnabić.

Premijerka Srbije je ukazala da je tek nakon oštre reakcije predsednika Aleksandra Vučića usledila nešto jasnija osuda toga.

"Tako je počeo decembar i decembar se privodi kraju ko zna kako, ali za sada sa više od 16 brutalnih provokacija, kršenjem Briselskog sporazuma, upadima do zuba naoružanih pripadnika "kosovske policije" i specijalnih snaga Rosu na sever KiM, što znači brutalno kršenje Briselskog sporazuma", navela je ona.

Brnabić je istakla da Srbi traže informaciju da li je protivpravno privredeni Dejan Pantić dobio lekove i navela da se on i dalje nije čuo sa svojom porodicom.

"Imate evropske institucije koje sve to ćutke gledaju, samo posmatraju nemo", naglasila je premijerka.

Na pitanje da li veruje da će doći do većeg pritiska međunarodne zajednice na premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, Brnabić je rekla da to očekuje. 

"Očekujemo od međunarodne zajednice, pre svega od Brisela, ali i od Vašingtona, da izvrši pritisak na Prištinu da u najkraćem mogućem roku krene u implementaciju Briselskog sporazuma, što znači osnivanje Zajednice srpskih opština. Dobili smo sva uveravanja i od strane predstavnika SAD Gabrijela Eskobara da će oni to učiniti u najkraćem roku", kazala je premijerka i istakla da ne vidi da postoji bilo kakva stabilnost za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Podsetila je da su samo u decembru privedena četvorica Srba, među kojima i Gavrilo Milosavljević, penzioner, raseljeno lice sa Kosova i Metohije koji živi u okolini Beograda.

Pored njega, privedeni su i Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković.

"Od toga su i Dejan Pantić i Slađan Trajković bili pripadnici kosovske policije, ako su imali bilo šta protiv njih - ne bi oni bili pripadnici policije ili su mogli u tom trenutku da ih gone za nešto što su počinili ili navodno počinili. Oni su privedeni samo da bi se Srbi zastrašili i da bi se dodatno unela nervoza među Srbe na KiM, da bi došlo do eskalacije situacije i to je ono što mene plaši", istakla je Brnabić.

Premijerka je napomenula da se Srbi na Kosovu i Metohiji nalaze u užasnoj situaciji i da ih razume.

"Potpuno mogu da razumem da je njima dosta svega i da oni više nemaju bilo kakvo poverenje u predstavnike međunarodne zajednice", poručila je ona.

Brnabić je navela da je za nju kraj implementacija Briselskog sporazuma koja će otvoriti prostor za dalje razgovore oko nekih novih sporazuma.

"Ako se sada toliko insistira na razgovoru oko različitih sporazuma, ko će da implementira te sporazume, ko će da garantuje njihovu implementaciju? Pa sve i da smo dovoljno glupi i dovoljno ludi u Beogradu da nastavimo razgovore oko nekih sporazuma, ko će da implementira te sporazume, ko će da bude njihov garant?", upitala je premijerka Srbije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR