Glas Javnosti

AMERIKA O SRBIJI (1) Uz SNS pobedili i Rusija i Kina, a evo kuda vodi uspeh desnice

Politika
Autor: Glas javnosti

Ričard Kremer, saradnik američkog Instituta za spoljnopolitička istraživanja (FPRI), prezentovao je za “Glas Amerike”, ključne delove u martu urađene analize “Srbija na ivici”. U ovom dokumentu, Amerikanci konstatuje da je Srbija saveznik Kine i Rusije, ali i pretnja konceptu transatlantske bezbednosti.

“Glas javnosti” prenosi ključne delove analize “Srbija na ivici” kroz objašnjenja Kremera.

- Aleksandar Vučić se nalazi u dobroj poziciji. Dobio je podršku gotovo 60 odsto birača koji su izašli na izbore. Njegova kampanja, u kojoj je slao poruke o miru i stabilnosti, deluje da je naišla na odobravanje velikog broja građana, koji su to podržali u trenutku dok se povlače linije prema istoku i Rusiji. Kada kažem na ivici – verujem da će pre ili kasnije Vučić, kao predsednik države i Srpske napredne stranke, morati da se pogleda u ogledalo i odluči kako će izgledati budućnost Srbije.


Milica Đurđević Stamenkovski, naglašavaju Amerikanci, predstavlja rusku struju

- Potrebno je da se odluči kakva bi trebalo da bude njena putanja i da li će orijentacija ka istoku i zemljama poput Rusije i Narodne Republike Kine biti u njenom najboljem interesu. Povlače se linije, a samim tim i sve glasniji zahtevi da se Srbija opredeli na kojoj će se strani naći.

Ko je Kremer

Ričard Kremer je saradnik Istraživačkog instituta za spoljnu politiku (Foreign Policy Research Institute - FPRI) programa ”Evroazija“.



Nekada je bio viši programski službenik za Avganistan, Iran i Tursku u američkoj Nacionalnoj zadužbini za demokratiju.

- Pobeda Vučića i SNS-a je i pobeda Rusije i Kine na Balkanu i naravno njihove agende u tom regionu. Gledajući šire, kada je reč o Kini, njena ekonomska podrška i angažman u Srbiji su sve veći i da bi se verovatno održao sa ili bez predsednika Vučića i SNS-a.

- Kini je veoma važno da Srbija bude deo njene inicijative “Pojas i put”, kao i njenih projekcija. Isto važi i za njen digitalni put svile i obaveze koje je Srbija preuzela ugovorima sa “Huavejem” u više oblasti. Kada je reč o Rusiji, to pobeda i za nju. U smislu da su krajnje desničarske stranke, poput Zavetnika, i druge uspele da osvoje mesta u parlamentu. Iako odvojene, dele proruske stavove, što Vučiću daje fleksibilnost i mogućnost da balansira između zapadnih i proruskih interesa u Srbiji.

- Istovremeno, Rusija time dobija podršku u najvišem predstavničkom telu Srbije. Tako da i to, za sada, vidim kao pobedu. Od načina na koji Vučić i njegovi partneri odaberu da će ići, zavisiće kolika će biti korist Moskve.

- Treba imati u vidu veze Moskve i Beograda koje sežu od XIX veka pa i dalje. O kulturnim i istorijskim afinitetima i pogledu na svet koji dele ruske i srpske elite, kao i šire javnosti u obe zemlje. To predstavlja temelj. Druga stvar su mejnstrim mediji u Srbiji, odnosno situacija u kojoj je zatvoren nezavisni medijski prostor. 


Analitičari iz SAD smatraju da je Aleksandar Vučić u dobroj poziciji

- Nema mnogo alternativnih glasila koja su u mogućnosti da istinito izveštavaju o događajima u Ukrajini, kao i zločinima koji su posledica agresije Vladimira Putina na Ukrajinu. Mislim da je kontrola nad medijima uzrok tome. Tu vidimo koliko imaju važnu ulogu u oblikovanju javnog mnjenja jedne države.

- Zavetnici i desničarske stranke su profitirale zbog medijske podrške i nedostatka tačnog i iskrenog izveštavanja o tome šta se zaista dešava u Ukrajini. Ako postoji bilo kakva sumnja, preporučujem da se pogledaju nedavne ankete u Rusiji. Iako se radi o zatvorenom društvu i njihova tačnost može biti upitna ukazuju da veliki deo ruske javnosti podržava Putina i smatra da se Rusija kreće u dobrom smeru. I konačno, smatram da su se Zapad i svetska demokratska zajednica ujedinili ukazujući Putinu da je to što čini apsolutno neprihvatljivo. To je inspirisalo građane Srbije izraženog proruskog stava da podrže Rusiju što su i činili na okupljanjima uoči izbora. Mislim da se radilo o kombinaciji faktora koji su pomogli da ultradesničarske stranke i pokreti osvoje mesta u nacionalnom parlamentu.

Nastavlja se...

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR