Glas Javnosti
posta

AMERIKA I CIA DOZVOLJAVALE MILU DA ŠVERCUJE DUVAN: Bivši ambasador Montgomeri otkrio kako je Vašington štitio ĐUKANOVIĆA!

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivši ambasador SAD Vilijam Montgomeri otkrio je do sada nepoznae detalje o sprezi administracije u Vašingtonu i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića tokom devedesetih godina prošlog veka.

Montgomeri je u intervjuu za zagrebački Večernji list rekao da su SAD u hrvatskom gradu Cavtatu imale brod sa ekipom CIA čiji je jedini posao bio da spasi lidera Crne Gore Mila Đukanovića ako predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević krene na njega!

- U Cavtatu smo imali usidren brod sa ekipom CIA čiji je jedini posao bio da spasi Mila Đukanovića ako Slobodan Milošević krene na njega. Bilo je teško prikupiti sredstva za finansiranje njegove vlade pa smo počeli da dopuštamo krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore - rekao je Montgomeri.

Nekadašnji diplomata je otkrio i detalje plana.

- Brzi gliser je trebalo da spasi Đukanovića i preveze ga na sigurno. Američki brod s CIA ekipom - kazao je Montgomeri.

Eks ambasador SAD imao je reči hvale za Mila Đukanovića:

-  Đukanović je najsposobniji i najagilniji političar u regiji. Gledao je iz kog smera vetar duva i prilagođavao se tome. Ako pogledate njegov život videćete da je započeo kao lojalan komunista, potom bio lojalan Miloševiću, a u određenom trenutku shvatio je da Milošević neće pobediti pa je promenio stranu i okrenuo pogled na zapad tražeći podršku. U toj je ulozi bio tokom kampanje bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Ali onda kad je Milošević otišao, počeli smo posvećivati puno više vremena i pomoći Srbiji, dok je pre to išlo više Crnoj Gori. Uglavnom, mi smo tokom Miloševićevih godina, kad se Đukanović okrenuo i odmakao od Miloševića i kad je bilo vrlo teško obezbediti finansiranje za njegovu vladu, počeli dopuštati masovnim krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore. Mi kao zapad. Okrenuli smo glavu i odlučili da ne vidimo to krijumčarenje. Među ostalima i Italija - rekao je Montgomeri.

Naglasio je da su svi znali šta se događa, ali su to dopuštali jer je to donosilo novac koji je Đukanoviću trebao protiv Miloševića.

- Ali kad su se ratovi završili i kad je Milošević pao, dogodilo se nešto kao u sceni iz "Kazablanke". Italijani su rekli: "Pa tu se događa krijumčarenje i moramo to da istražimo". I tako su započeli veliku istragu koja je uključivala i Đukanovića. On vidi da Italijani idu na njega i da Britanci počinju da gledaju ozbiljnije na organizovani kriminal... I tada se opet okreće, ali ovaj put prema Rusima. Šalje svog najbližeg savetnika za ambasadora u Rusiji sa namerom da privuče Ruse da dođu i investiraju u Crnu Goru. I oni to čine. Ali posle on vidi još jedno otvaranje, odmiče se od Rusije i pridružuje se NATO - kazao je bivši američki ambasador.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR