Glas Javnosti

Američke provokacije pod okriljem šale

Politika
Autor: Glas javnosti

Provokacijom na društvenoj mreži Iks, ambasada je objavila fotografije dolaska delegacije Nacionalne garde Ohaja u Srbiju.

Da Amerika neće i ne planira da se izvini Srbiji za to što je kao okupator uz NATO trupe bombardovala našu zemlju 1999. i učestvovala u proterivanju Srba sa Kosova i Metohije, pokazala je danas ambasada u Beogradu.

Sramnom provokacijom na društvenoj mreži Iks, ambasada je objavila fotografije dolaska delegacije Nacionalne garde Ohaja u Srbiju.

Uz fotografije sa aerodroma, na kojima su pripadnici vazdušnih snaga Amerike i srpski ambasador u Vašingtonu Marko Đurić, objavljena je poruka.

"Kad se Nacionalna garda Ohaja u Srbiju vrati - doček je topao, kao i uvek", napisala je američka ambasada.

Poruka je jasna asocijacija na natpise "Kad se vojska na Kosovo vrati" koji su osvanuli širom Srbije, ali i Balkana i Rusije.

To su poruke koje su ispisane kao podsećanje na povratak srpske vojske na Kosovo, što je pravo Srbije i po Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija.

Pitanje je da li je ovo pokušaj ambasade da bude duhovita ili još jedna u nizu provokacija.

Srbija godinama sarađuje sa američkom vojskom, iako državno rukovodstvo ističe da se zalaže za vojnu neutralnost i odlučno odbija da naša zemlja postane članica NATO-a.

Srbija i Nacionalne garde saveznih država SAD još od 2006. imaju saradnju, na osnovu Sporazuma o statusu snaga koji su potpisali tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs.


U tom smislu bi dolazak delegacije iz Ohaja prošao sasvim protokolarno, jer je već najavljen sastanak delegacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u četvrtak, 7. septembra, ali je američka ambasada odlučila da napravi provokaciju.

Nije tajna da Vašington decenijama na ovom prostoru pokušava da širi svoju propagandu, te da često u tome prevazilazi sve granice ukusa.

Podsetimo da su u Srbiji organizovali kampanju "Vi ste svet" u kojoj su pojedine slavne ličnosti iz srpske istorije promovisali u video spotovima, a pritom dodavali tu parolu. Kao da bez potvrde Vašingtona neko nije i ne može da bude svet, jer su valjda oni jedini merodavni da o tome donesu odluku.

Aktuelni američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil i sam je bio učesnik delovanja američke administracije na ovim prostorima devedesetih godina prošlog veka.

Da je otvoreno podržavao terorističku Oslobodilačku vojsku Kosova ostalo je zabeleženo i na fotografiji Hila na kojoj je za istim stolom sa uniformisanim albanskim separatistima.


Kako je nedavno rekao, svestan je da u Srbiji ne vlada prozapadno raspoloženje, ali je njegov zadatak da to promeni. Hil je kazao da u Srbiji vlada antiamerikanizam iz 1999. godine, ali poručuje da "još nije kraj filma".

Nejasno je da li je ova današnja poruka jedna u nizu pokušaja Hila da se približi Srbima. Svako to približavanje u prošlosti, pokazalo se kao kobno, naravno po Srbiju.

Izgleda da će u Srbiji osim natpisa "Kad se vojska na Kosovo vrati" biti potrebno ispisivati i poruke: "Kad se američka vojska isprati", po mogućstvu, što dalje od Srbije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR