Glas Javnosti

Američka ambasada u Prištini podžava ukidanje mera reciprociteta i obnovu dijaloga

Politika
Autor: Glas javnosti

Ambasada SAD u Prištini pozdravila je odluku kosovskih vlasti o ukidanju svih mera koje su uvedene protiv Srbije i dodala da se raduje obnovi dijaloga Kosova sa Srbijom što pre moguće.

- Potpuno priznanje je u najboljem interesu Kosova i regiona da bi se osigurala stabilnost i ekonomski prosperitet, navodi se u izjavi Američke ambasade.

Posle odluke kosovske vlade o ukidanju mera protiv Srbije, obnovljen je američki program za razvoj Kosova.

Korporacija Milenijumski izazov (MCC) američke vlade saopštila je da sa zadovoljstvom nastavlja sprovođenje programa za ekonomski razvoj na Kosovu, nakon ukidanja takse od 100 odsto i recipročnih mera Srbiji.

MCC je u martu pauzirao sprovođenje programa na Kosovu usled neukidanja takse, i zatražio od Vlade Kosova, na čijem je čelu bio Aljbin Kurtija brzo deluje i ukine mere.

- SAD pozdravljanju rešavanje kosovskog pitanja takse i ukidanje recipročnih mera na robu iz Srbije, navodi se u njihovom saopštenju.

- MCC (Korporacija milenijumski izazov) se raduje kontinuiranom i jakom partnerstvu sa građanima Kosova i njihovom vladom, dok zajedno radimo na smanjenju siromaštva kroz ekonomski rast, dodaje se u saopštenju.

Jedan od suspendovanih programa ticao se reformi u oblasti električne energije i vladavine prava, u vrednosti od oko 50 miliona dolara.

Nova Vlada Avdulaha Hotija ukinula je recipročne, trgovinske mere prema Srbiji koje je uvela prethodna, Vlada Aljbina Kurtija.

(Izvor: FoNet/RSE/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR