Glas Javnosti

Aljbim Kurti planira posetu opštinama na Severu Kosova

Politika
Autor: Glas Javnosti

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, najavio je da će da poseti četiri opštine na Severu Kosova u vreme pandemije jer „opštine ne deli prema nacionalnoj pripadnosti stanovništva u njima“, pošto ih, kako je rekao, i virus ne deli, prenosi agencija Beta.

„Svakog dana idem u dve, tri opštine. To što sam uradio je da sam pozvao regionalne bolnice da budu spremne. Mi treba da se usredsredimo na pandemiju. Nameravam da idem i na sever“, poručio je Kurti za RTV 21.

Navodi i da je razgovarao sa deset gradonačelnika opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu:

„I nijedan nije odbio da razgovara sa mnom. Razgovarali smo samo o pandemiji koronavirusa“, kazao je on.

„Situacija na severu od oslobođenja nije pod kontrolom“
Nakon što su krizni štabovi opština Kosovska Mitrovica i Zvečan saopštili da su ove opštine stavljene u karantin zbog povećanog broja slučajeva koronavirusa, Kurti se našao na meti kosovske opozicije, koja ga je optužila da je „predao suverenitet nad Severom Kosova Srbiji“, iako je potom saopšteno da je odluka o karantinu doneta u koordinaciji sa kosovskom vladom.

Kurti, sa druge strane, navodi da „situacija na severu Kosova, od oslobođenja pa nadalje, nikada nije bila pod kontrolom kako treba i koliko treba“.

„Proglašenje nezavisnosti nije toliko promenilo stanje u proteklih 12 godina, i naša vlada koja nije napunila ni puna dva meseca kada je izglasano nepoverenje, ne može biti odgovorna za stanje koje smo zatekli“, rekao je Kurti.

„Nema većeg jačanja struktura Srbije od uobičajenog“
On je kazao da Srbija „aktivno deluje severno od Ibra“, ali da ne veruje da ima „nekog većeg jačanja struktura Srbije od uobičajenog“.

„Ne kažem da nema i odluka Srbije koje se delimično ponekad negde i sprovode, s obzirom na to da još uvek postoje strukture Srbije na Kosovu. Mi to ne možemo da promenimo za nekoliko nedelja, a pogotovo sada u vreme pandemije. Naprotiv, mi pokušavamo da se nezavisno od etničkih, regionalnih ili partijskih razlika ujedinimo sa svima na frontu protiv korona virusa“, naveo je, prenosi RSE.

„Nećemo ostaviti predsednika bez odgovora, ali nećemo žuriti“
Kurti je govorio i o zahtevu kosovskog predsednika da mu dostavi ime mandatara za sastavljanje nove vlade. Ponovio je još jednom da će odgovoriti Tačiju, ali i ocenjuje da je on požurio sa zahtevom.

„Nećemo ostaviti predsednika bez odgovora, ali nećemo žuriti. Prioritet nam je pandemija korona virusa. Najbolje rešenje je da budemo zajedno u borbi protiv korona virusa i kada ona prođe idemo na vanredne izbore. Za žaljenje je što je predsednik objavio plan za novu Vladu, pozivajući političke lidere istog dana, što predstavlja gaženje Ustava“, rekao je Kurti za RTV 21.

„Ne možemo da govorimo sada o budućim koalicijama kada još uvek nemamo raspisane izbore i pošto je moj koalicioni partner (Demokratski savez Kosova) napustio pravac naše vlade“, rekao je Kurti.

Naveo je da njegov pokret ima mnogo veću podršku danas nego u vreme formiranja vlade početkom februara i dodao da je podrška Samoopredeljenju „praktično udvostručena“ od 6. oktobra, kada je ta stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima.

Ponovio je da na Kosovu nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, jer „državni sistem nije kolabirao i mehanizmi, institucije i državni organi sprovode zadatke koje im je zadala vlada“.

Dao sam obećanje o reciprocitetu i ispunio sam ga
Komentarišući navode da su njegovi stavovi od stupanja na dužnost premijera uglavnom bili bliži onima iz EU, nego iz SAD, uključujući pitanje recipročnih mera prema Beogradu, Kurti je kazao da se nije približio nekome, i da ne misli da je to neko uradio prema njemu.

„Ja sam dao obećanje građanima da ću taksu od 100 odsto zameniti reciprocitetom i to obećanje sam održao. Izrazio sam dobru volju tako što sam prvo uklonio taksu na sirovine iz Srbije. Verujem, međutim, da je reciprocitet pravi način kao koncept jednakosti, tretiranja bez diskriminacije prema Srbiji, a i Srbije prema nama“, naveo je Kurti.

Izvor: kossev.info

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR