Glas Javnosti

ALEKSANDRU VUČIĆU PREDSEDNIKU SRBIJE NA ZNANJE

Politika
Autor: Glas javnosti

Poštovani Gospodine Predsedniče, Iz medija sam saznao da ste, nakon sastanka sa evropsko-američkim timom diplomata, izjavili da ste spremni da prihvatite implementaciju plana za "normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", da plan nije javan, i da bismo "nedvosmisleno bili suočeni sa problemima i izazovima" stavljenim pred Srbiju ukoliko se ne bismo saglasili sa tim planom .

Na Telegramu kruži verziju teksta predloženog nacrta (https://t.me/SrbijaRusija/16267), a Radio Slobodna Evropa iz plana citira "jednak pristup stranama", poštovanje "teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola" i "uzajamnu pomoć u procesu evropskih integracija". Citirani ste i da "zamrznuti konflikt nije rešenje", a Lajčak je izjavio da su "ohrabreni" razgovorom sa Vama. (https://www.slobodnaevropa.org/a/lajcak-eskobar-beograd-vucic-kosovo-srbija/32232445.html).

Sa druge strane, u Vašoj izjavi iz Davosa ste naveli da ste "pesimistični" povodom ulaska u EU (verovatno i zbog antisrpske rezolucije EP sa protivpravnim kvalifikacijama https://www.slobodnaevropa.org/a/ministarstvo-evropske-integracije-srbija-rezolucija/32229046.html), čime ste, samo u blažoj formi, ponovili ranije izjave da ne očekujete pristup Srbije EU, ali i da su Vam izneti stavovi da zbog stava Srbije o sankcijama Rusiji/neutralne pozicije po povodu rata u Ukrajini nećemo biti deo EU (https://www.slobodnaevropa.org/a/davos-vucic-srbija-rusija-sankcije/32231014.html).

Ako se posmatra spisak učesnika u Davosu, ali i ishod sastanka u Ramštajnu, pad rejtinga Makrona i Šolca (tj. njegove koalicije) i pomeranja na frontu u Ukrajini, mogao bih da zaključim da zapadni planovi u vezi sa Ukrajinom ne daju za njih željene, a pravno sporne, rezultate, što je verovatno razlog za pokušaj da izvrše pritisak na Srbiju:

- spisak učesnika foruma u Davosu je dosta bled u odnosu na prethodne godine, čime format automatski gubi na značaju (ako sam dobro obavešten iz medija i iz komentara Ilona Maska: prvi put forumu nije prisustvovao Soroš, nije došla kineska privredna delegacija već samo zamenik premijera, od lidera G7 je bio samo Šolc, otkazao je dolazak u poslednjem trenutku predsednik Južno-afričke Republike, Ilona Maska nisu ni pozvali i sl.);

- kako se može zaključiti iz spiska dogovorene vojne pomoći za ukrajinski režim, izgleda da je sastanak u Ramštajnu bio neuspeh, jer nisu ugovorene isporuke ozbiljnijeg naoružanja (https://t.me/OstashkoNews/50606);
- iz govora poslanika Bundestaga (https://www.nspm.rs/hronika/petar-bistron-poslanik-bundestaga-ovaj-sukob-se-ne-moze-dobiti-vojnim-putem-treba-odustati-od-aktuelne-politike-prema-ukrajini.-nemacka-je-vec-pokusala-da-ide-tenkovima-na-rusiju-ali-to-se-zavrsilo-ruskim-tenkovima-u-berlinu.html) saznajemo da Amerika ne daje pomoć Ukrajini u oružju, već da se ustvari radi o varijanti ugovora lend-lease, gde EU plaća mesečni najam tog oružja Ukrajini.

U takvoj situaciji, saznajem iz medija da je u SNS-u došlo do, za mene razumljivog, nezadovoljstva, i da se čak govorilo o Vašoj ostavci (https://informer.rs/vesti/politika/765766/vucic-rekao-saradnicima-spreman-povuce).

Koristim priliku da Vam ukažem da Vam je, sa pravne tačke gledišta, zabranjeno (i krivično-pravno sankcionisano i ništavo) da potpisujete sporazum kojim biste, de iure ili de facto, priznavali nelegalno otcepljenje KiM od Srbije.

Osim Helsinške povelje, Rezolucije SB UN 1244 i Ustava Republike Srbije, Krivični zakonik u poglavlju "Krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije" (čl. 305 i dalje) zabranjuje priznanje i kapitulacije i nelegalnog otcepljenja, tj. ugrožavanje teritorijalne celine, a kažnjivo je čak i pripremanje tih dela. Takođe, u konkretnom slučaju moglo bi da se radi i o kažnjivom krivičnom delu genocida, ili genocida u produženom trajanju, uperenom protiv etničke i religiozne grupe - Srba, pravoslavaca i pro-srpski orijentisanih građana na području AP KiM, koji sada žive u uslovima sličnim "Aparthejdu".

Ne znam da li je tačan gore navedeni nacrt "sporazuma" koji kruži po Internetu, a ako jeste - moj je utisak da bi povodom tog nacrta nemački, američki i francuski izaslanik, kao i Miroslav Lajčak, mogli da budu lica od kojih bi pravosudni organi Republike Srbije (policija, tužilaštvo, pravosudni organi uz eventualnu saradnju Ministarstva spoljnih poslova i bezbednosnih službi) imali osnova da - po službenoj dužnosti - počnu da uzimaju izjave u svojstvu građana, svedoka, a možda i podstrekača, (sa)izvršilaca ili pomagača. Takođe, tim povodom bi, putem međunarodne pravne pomoći, trebalo da se zatraže informacije i zatim preuzmu odgovarajući koraci, uz saradnju tužilaštva, policije i bezbednosnih struktura iz Nemačke, Francuske i Amerike, ali i drugih zemalja koje bi takve podatke mogle da imaju.

Podsećanja radi, zakleli ste se da ćete štititi Ustav (i KiM u sastavu Srbije), a sigurno znate da ustupci koje je dao knez Pavle Hrvatima, čehoslovački premijer Martin Beneš Nemcima, ustupci dati neustavnim Briselskim sporazumom, a nedavno i u vezi sa tablicama i ličnim kartama - nisu doveli ni do kakvog rezultata.

Čak i u slučaju koji mi je nezamisliv, tj. da kao pravnik koji odlično poznaje našu istoriju prekršite Ustav i Krivični zakonik, i doprinesete svojim potpisom genocidu nad Srbima, po mom mišljenju, gotovo sigurno ne bi došlo do "umanjenja" pritiska na Srbiju, već bi Vama, ukoliko biste ostali na vlasti, i našem narodu i državi bili ispostavljani dalji uslovi. To bi moglo da bude npr.: cepanje drugih teritorija, (dalje) smanjenje obima ljudskih i građanskih prava Srba u BiH ili Crnoj Gori, ukidanje RS, smanjenje prava SPC i proganjanje vernika možda po uzoru na ukrajinski scenario, gde se protiv kanonske crkve i suprotno univerzalnim i opšte prihvaćenim ljudskim pravima i pregovaračkim poglavljima za pristup u EU, koristi preotimanje imovine, paljenje hramova, masovno proterivanje sveštenika, neki "koncertni" spektakli umesto bogosluženja i sl. Istovremeno, Srbija najverovatnije niti bi dobila pristup u EU, niti bi postala neki "povlašćeni" partner Amerike (i EU i Amerika su sada u dosta velikim problemima, izgleda da je na vidiku i preokret u izraelskoj spoljnoj politici), a Srbija bi se pokazala kao diplomatski nepouzdan partner svih onih zemalja koje - sledeći Helsinšku povelju i našu diplomatsku borbu - nisu priznale, ili su "otpriznale" nelegalno proglašenu nezavisnost KiM. Istovremeno, naneli biste težak udarac ustavnom uređenju, ali i narodnoj suverenosti - jer je narod većinski protiv priznanja nezavisnosti KiM, podrška EU pada i protiv je sankcija Rusiji (informacije iz istraživanja javnog mnjenja (https://www.nspm.rs/istrazivanja-javnog-mnjenja/srbija-jesen-2022.html). Neke zemlje bi se tada dodatno osilile da traže uvođenje sankcija Rusiji (koje legalno može da uvede samo SB UN), zaplenu ruske imovine, gašenje ruskih medija (sve suprotno osnovnim ljudskim pravim)a ili naše direktnije učešće u ratu u Ukrajini (lečenjem pripadnika bataljona Azov i sličnih formacija, isporuke naoružanja i sl.), a možda čak i za organizaciju protivpravnih dejstava na teritoriji prijateljskih zemalja (https://www.antenam.net/svijet/region/225208-ruska-tv-vulin-predao-kremlju-tajne-materijale-bia).

I to sve zarad odbrane režima Zelenskog, koji je obmanuo 70 % svojih birača, kojima je obećao da će zaustaviti rat, a usledila je zabrana ruskih medija, ruskog jezika, zabrana političkih stranaka, proganjanje političkih protivnika, upadi u crkve i sl. Događaji u Ukrajini su posledica prevrata izvršenog 2014. godine u Kijevu, uz pomoć snajperista koji su gađali i policiju i demonstrante (istraživanje nemačke emisije "Monitor" i sl.).

Baš su do rata u Ukrajini direktno doveli predstavnici Nemačke i Francuske - koji Vam sada nude neki "sporazum", pa ne znam zašto bi im trebalo verovati? Upravo su sadašnji nemački predsednik Štajnmajer i predstavnik Francuske (uz predstavnika Poljske) sa tadašnjim ukrajinskim predsednikom Janukovičem potpisali prelazni sporazum do novih izbora, koji je prekršen odmah potom, što je dovelo do pobune nesaglasnog stanovništva.

Inače, nedavno je nemačka ministarka spoljnih poslova izjavila da je uopšte ne zanima šta misle njeni birači (https://www1.wdr.de/nachrichten/baerbock-waehler-zitat-ukraine-russland-sanktionen-energiepreise-100.html), koji su protiv ponašanja u Ukrajini.

A kako je izjavila Angela MERKEL, a potvrdio Fransoa OLAND (https://www.politika.rs/scc/clanak/530912/Bivsi-francuski-predsednik-Merkelova-je-rekla-istinu-o-Minskom-sporazumu), Minski sporazumi su bili samo paravan da bi Ukrajina dobila na vremenu, i potpisani su bez namere da se ispune. Da li to podseća na deo tzv. Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština, ili o garancijama da formacije prištinskog režima neće doći na sever Kosmeta, ili probleme oko formiranja tzv. "Vojske Kosova"? Ili na pokušaje da se naša kulturna baština "prepiše" kao "kosovska", hapšenja zbog slučaja "Račak", zabranu patrijarhu da uđe na teritoriju AP KiM, priča Albanaca o "genocidu" Srba uz pokušaj aktiviranja tzv. "Velike Albanije", koja je nacistička tvorevina - i protiv koje - kao i protiv obnavljanja agresivne nemačke politike, Srbija (kao žrtva agresije u Drugom svetskom ratu) ima pravo na odbranu pod posebnim uslovima u smislu Povelje UN.

Ruski predsednik je zaključio da su zapadne zemlje "nedogovorosposobne" (što mislim da nema potrebe da prevodim).

Podsećanja radi, Čerčil je potpis Čemberlena na Minhenskom sporazumu 1938. godine (Rusi ga zovu: Minhenska zavera) prokomentarisao da je on između rata i sramote izabrao sramotu, a dobiće rat.

Mislim da istorijsku ulogu Nemačke u Prvom i Drugom svetskom ratu, raspadu Jugoslavije, oko Prizrenske lige, NATO agresiji i nelegalnom stvaranju nezavisnog "Kosova" ne treba posebno pominjati, ali ne bi bilo loše pomenuti da je Miroslav LAJČAK bio tzv. "visoki predstavnik" za BiH, i da je, takođe na štetu Srba, odigrao ulogu u neustavnom otcepljenju Crne Gore na spornom referendumu i bez potrebne ustavno-pravne procedure. On uopšte nije bio nezavisni i nepristrasni medijator.

Konačno, osim što Vam je krivičnim zakonodavstvom zabranjeno da potpišete sporazum na štetu Srbije, i što je iz navedenih razloga to sporno i u svakom drugom pogledu, smatram da Srbija ni izbliza ne koristi sve pravne i diplomatske metode za svoju odbranu koje su joj na raspolaganju. Mađarski premijer Orban je, nakon neosnovanog pritiska struktura sporne legitimnosti iz EU, sproveo izjašnjavanje građana koje je pokazalo da je 97 % građana protiv sankcija EU. Takođe, više puta je netačno interpretirana presuda MSP o slučaju KiM, koja ne potvrđuje pravo samozvane grupe Albanaca da samoproglase nezavisnost (https://www.politika.rs/sr/clanak/529343/Rezolucija-1244-je-kljucni-i-neoboriv-argument-Srbije). Nedovoljno je eksploatisan problem sa diskriminatorskim Poglavljem 35 za pristup EU, i nejasno je zašto se ne traži njegovo ukidanje uz pozivanje na slučaj Kipra (koji ima još goru situaciju od naše na KiM, ali ne odstupa i drži zamrznuti konflikt), ali i slučaj Ukrajine (kojoj je preko reda dat kandidatski status, iako ne kontroliše svoju teritoriju). Ono što takođe izostaje je lobiranje na državnom nivou ili preko patriotskih organizacija kao što je to npr. radio Izrael https://en.wikipedia.org/wiki/Committee_for_Accuracy_in_Middle_East_Reporting_in_America, zatim izlazak u javnost sa tekstom predloženog sporazuma i sl. Blede političke figure iz Amerike, Nemačke i Francuske, koji imaju izuzetno nizak rejting (Nemačka) ili čiji građani masovno protestvuju (Francuska) ili su došli na vlast pod spornim izbornim uslovima (zataškavanje afera sa bliskim članovima porodice umešanim u korupcionaške afere u Ukrajini, problem sa mašinama za glasanje, antidatiranje poštom pristiglih glasova, sporan broj upisanih birača, upad na Kapitol, inauguracija u prisustvu 30.000 pripadnika Nacionalne garde uz svakako netransparentne prethodne izbore i zabranu Indijancima da glasaju, gubljenje tradicionalnih saveznika u Latinskoj Americi i na Bliskom Istoku i sl.) očigledno nemaju pravno znanje niti željeni spoljno-politički uticaj, ali misle da mogu da ureduju u Srbiji suprotno njenim propisima i volji većine građanima.

A ukoliko je pritisak veliku, umesto podnošenja ostavke sa kojim se špekuliše u javnom diskursu, neophodno je da se obratite narodu i javno iznesete sve pritiske koji se vrše nelegalno na Vas kao predsednika i eventualno Vas podstrekavaju na vršenje teških krivičih dela, kako se može zaključiti iz medijskih izveštaja. Stvar je političke i diplomatske taktike da li ćete: "NE DOLAZI OBZIR!" reći direktno ili indirektno, uz pozivanje na pravne norme, angažovanjem tužilaštva, policije i suda i krivičnim procesuiranjem lica koja vrše pritisak, ili izbegavanjem da dobiju neustavno i protivpravno "DA".

Inače, zbog stepena društvene opasnosti, a obzirom da iz medija saznajem da ćete navedni sporni plan stranaca izneti na Vladu Srbije, pismo dostavljam na znanje i:
Predsedniku Vlade, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu odbrane, Republičkom državnom tužiocu, BIA, VBA.

Za eventualnu pomoć iz oblasti prava stojim na raspolaganju.


S poštovanjem,
Mr Momir M. RADIĆ
Advokat i sudski prevodilac

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR