Glas Javnosti

АЛЕКСАНДАР ЧЕПУРИН: "Остајемо при нашем ставу, подржаћемо Србију у њеној одлуци; Крим је Русија, Косово је Србија, то није само парола"

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 12.06.2018.

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин изјавио је да постоји могућност да се Русија "још дубље укључи" у решавање косовског проблема, ако такви предлози буду стизали.

Чепурин је у ауторском тексту за лист "Политика", поводом Дана државности Русије, оценио да се Београд, када је Косово у питању, "налази пред ултимативним притиском традиционалних србомрзаца", а да је Москва била и да ће бити на страни Србије.

"Наш став остаје непромењен - подржаћемо ону одлуку коју ће Србија и спрски народ сматрати прихватљивом за себе. Полазимо од тога да је правни основ за договор - Резолуција Савета безбедности", навео је руски амбасадор.

Он је истакао да се у последње време неоправдано изводе паралеле између Косова и Крима, јер су то "две потпуно различите приче", с обзиром да се Крим одвојио у складу са Декларацијом УН из 1970. године.

"Питање Крима је затворено дефинитивно. Крим је Русија, а Косово је Србија. То није само парола, то је правна реалност која мора да се поштује", оценио је Чепурин.

Говорећи о добрим односима две земље, он је навео да они датирају од настанка руске државе у 10. веку и додао да се они сада темеље на односима од поверења руководства држава, економским везама и вишевековном културном и духовном јединству.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR