Glas Javnosti

Албанци и туже Србе на Космету и суде им: Наши сународници у јужној покрајини за правду се боре у готово немогућим условима

Politika
Autor: novosti.rs/foto: Pixabay

Једини спас је укључити српске и међународне судије и тужиоце, каже Пантовић

У СПЕЦИЈАЛНОМ одељењу Основног суда за ратне злочине у Приштини сви правосудни радници су Албанци - од тужилаца, преко чланова судског већа, до судија, док је међу више од хиљаду адвоката на Косову и Метохији свега пет одсто Срба и неалбанаца.

Ова статистика по принципу "кадија те тужи кадија ти суди" јасно говори о пристрасности косовског правосуђа које ће, како се очекује, у наредном периоду све више оптуживати Србе, како би се направила контратежа раду међународног Специјализованог суда за ратне злочине на КиМ, који ће врло брзо почети са подизањем оптужница против терориста ОВК.

Адвокат Љубомир Пантовић каже, за "Новости", да се оптужнице подижу без икаквог критеријума и да би, уколико косовско правосуђе жели да функционише праведно, у свим судовима осим у Косовској Митровици, требало поставити и српске судије и тужиоце, а поготово у Специјалном одељењу које се бави ратним злочинима, а пред којим се сада суди углавном Србима.

- Због свега тога могу да кажем да ћемо ми Еулекс правити од блата. Јер, иако су можда у почетку били необјективни, временом би увидели ситуацију и свакако су били реалнији од албанских правосудних радника. Зато сматрам да је неопходно да се барем у случајевима суђења Србима оптуженим за ратне злочине укључе међународне судије и тужиоци, односно да се као што је био случај са Унмиком који је, увидевши да ће чисто албанска судска већа и судије, не обазирући се на доказе, оптуженим Србима давати максималне казне, донели уредбу о учешћу странаца у судским процесима против Срба - објашњава Пантовић.

Према његовим речима, сада када се зна да ће против представника ОВК бити подигнуте оптужнице, сваки Србин који је био и близу било каквог злочина може очекивати да буде оптужен.

Оптужнице против Срба се припремају неозбиљно. На пример, суђење Зорану Ђокићу из Пећи за ратни злочин настављено је прошле недеље. Тужитељка у том предмету саслушала је осамнаест сведока, а на суђење је позвала само девет, јер остали не оптужују Ђокића, или говоре у његову корист, тако да онда ја као бранилац преузимам њене сведоке и предлажем их да буду на претресу као сведоци одбране - наводи адвокат Пантовић.

За правду се у готово немогућим условима боре и Дарко Тасић, Горан Станишић, Златан Крстић, Зоран Вукотић ...

- Сви осумњичени за наводни ратни злочин налазе се у затвору високог ризика код Подујева, где се по 22 сата налазе сами у ћелијама. У свим случајевима Албанци и туже и суде, па и пред Врховним и Уставним судом Косова, где имамо право жалбе. Осуђеници се не могу жалити међународним судским инстанцама, пре свега Међународном суду у Стразбуру, јер Косово није члан Савета Европе - каже Пантовић, и додаје да "иако на суђењима присуствују посматрачи ОЕБС, Еулекса и Фонда за хуманитарно право, њихових извештаја готово да нема или су пристрасни".

НАПАД ДРВЕТОМ РАТНИ ЗЛОЧИН

МЕЂУ оптуженима за ратни злочин нашла се и Светлана Мартиновић из Новог Брда, која је "крива" јер је "ударила дрветом у главу комшију Албанца". Косовско правосуђе оптужује Дарка Тасића за злочин у Малој Круши, јер је наводно хтео да потопи камион са лешевима албанских цивила у реку, иако је то немогуће, јер га сведоци у оптужници уопште не помињу. Вукмир Цветковић, из Клине, био је шест месеци у затвору, на основу лажних оптужби комшија Албанаца. Њега је тужилац Маурицио Салустро оптужио без иједног доказа.

СТАЛНЕ ПРЕТЊЕ И ЗАСТРАШИВАЊА

НА помоћном објекту Основне школе "Миладин Митић", у Преоцу, у близини Грачанице, јуче је освануо графит црвено-црног албанског двоглавог орла, и то на истом месту где је пре мање од месец дана био натпис терористичке ОВК са претећим порукама српском становништву, саопштила је Канцеларија за КиМ.

- Тамо где се влада претњама, застрашивањем и насиљем, нема места дијалогу. Срби су шовинистичку поруку добро разумели, али их то неће поколебати у намери да се боре за права и опстанак на својој земљи. Ово је права слика односа Приштине и тамошње владајуће већине према Србима - пише у саопштењу.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR