Glas Javnosti

AKO KRENU, VOJSKA SRBIJE ĆE REAGOVATI!

Politika
Autor: Glas javnosti

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao da ne isključuje nove jednostrane akcije kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM.

On je rekao da će Vojska Srbije VS će na takve akcije reagovati.

"Ne isključujem mogućnost da se bezbednosne snage koje postoje na Kosovu i Metohiji jednostrano i nesrazmerno angažuju u cilju dostizanja određenih političkih poena na terenu, ali će naš zahtev, insistiranje, pa i neke druge stvari biti u funkciji obezbeđenja, ne samo mira, nego i stanja bezbednosti koje garantuje da naši ljudi na KiM mogu da žive i ostvaruju svoja prava kao svi građani ove zemlje", rekao je general Mojsilović  nakon analize stanja i sposobnosti VS tokom prošle godine.


Ponovio je da su prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova jedinice Kfora jedine legalne snage u pokrajini.

"Insistiramo da njihov odnos sa drugim bezbednosnim subjektima koji u našim dokumentima nisu prepoznati kao nosioci bilo koje bezbednosne funkcije, bude nepristrasan i u duhu potpisanih sporazuma i ne odnose se samo na kosovsku policiju, nego i na kosovske snage bezednosti, sa zabranom prelaska na sever KiM bez posebne saglasnosti komadnata Kfora", rekao je Mojsilović.

Dodao je da se u slučajevima kada se dešava da kosovske snage uz saglasnost ili bez saglasnosti Kfora pređu na sever južne Pokrajine VS preduzima zadatke u skladu s tim.

"Bili ste svedoci povećanja našeg angažovanja uz administrativne linije, posebno na pravcima koji vode sa severa ka centralnom delu Srbije i prevetntivnog razmeštaja snaga za brzo reagovanje VS", rekao je načelnik Generalštaba VS.

Naveo je kako je zadovoljan odnosom novog komandanta Kfora i da se ta saradnja zasad odvija u duhu predvidjanja stanja i bez ozbiljnih incidenata koji bi ugrožavali realizaciju Vojnotehničkog sporazuma i Rezoluciju 1244.

BONUS VIDEO: Bivši policajac o fatalnoj grešci u potrazi za Splićaninom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR