Glas Javnosti

AFERA LAŽNA DIPLOMA: Dok u svetu LETE SA FUNKCIJA zbog falsifikata, U SRBIJI im je ZAGARANTOVANA FOTELJA

Politika
Autor:

Ministarka Austrije za rad, porodicu i omladinu Kristine Ašbaher podnela je ostavku zbog plagirane diplome, njen nemački kolega , ministar obrane Karl-Teodor cu Gutenberg iz istih razloga zbog doktorata,a šta je sa svim srpskim palgijatorima na funkcijama?

U svetu je ipak ostalo malo morala u politici, dok srpski političari tu kategoriju izgleda  ne poznaju i drže se one često citirane devize ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića „kome je do morala, neka ide u crkvu“.

Najbolji primer toga da se kod nas plagijatori i prisvajači tuđe intelektualne svojine nagrađuju, umesto da budu kažnjeni, jeste aktuelni ministar finansija Siniša Mali, koji je ponovo izabran na čelo tog resora pošto  je i zvanično od najrelevantnije institucije potvrđeno da mu doktorska disertacija nije baš „čista kao suza“.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, u novembru 2019. godine,  jednoglasno je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog, ministra finansija Srbije, prilikom izrade doktorske disertacije „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“, koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

Navodi se da je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović  je tom prilikom kazala  da je Odbor za profesionalnu etiku utvrdio da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat, kao i da je ta odluka konačna.

Popović je tada dodala da će dalji koraci dovesti do toga da će se poništiti doktorska disertacija.



Naglasila je da je odluka Odbora konačna i da je to stručno telo Univerziteta, što znači da je to automatski i stav Univerziteta u Beogradu.

Uz Sinišu Malog koji još nije trpeo nikakve ni moralne, ni zakonske posledice zbog plagiranja doktorata, kao “kupaci” diploma pominju se i mnogi drugi funkcioneri različitih političkih stranaka.

Među njima, javnosti kod nas su najpoznatiji sadašnji  ministar vojni Nebojša Stefanović, koji takođe nije snosio nikakve sankcije zbog “kupljenje diplome”. O njemu i njegovom sticanju akademske titule novinar Adam Santovac   napravio je  film “Megadiplomac”. U tom filmu on je došao do nekih činjenica i saznanja koja govore u prilog tezi da ni diploma Nebojše iz Beograda nije “pošteno stečena”.

Sporna je i diploma bivšeg predsednika Srbije i prvog predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, koji je, kao ni jedan student ranije diplomirao baš u svetu nedelju. A pride što kada su ga novinari pitali  nije znao baš tačno da kaže ni na kom je fakultetu studirao , ni koji je smer bio, a ni šta mu je bila tema diplomskog rada.

Zbog toga je dobio nadimak “Toma – diploma”, a CINS je otkrio pre tri godine da je i njegova stranačka koleginica,  guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković “plagirala značajan deo doktorata” .

Za razliku od naših minstara koji ne trpe nikakve konsekvence ni moralne, a ni zakonske , u zemljama Evropske unije kojoj Srbija teži, stvari su malo drugačije .

U svetu je za razliku od Srbije, plagiranje diploma u mnogim zemljama krivično delo.

-Posao ministarke za rad, porodicu i omladinu me je ispunio. Moj rad kao ministarka obavljala sam punim angažovanjem za ovu zemlju i dala sa svojim timom najbolje", napisala je Ašbaher u ličnoj izjavi pošto je podnela ostavku na tu funkciju.

Poznati lovac na plagijate Štefan Veber optužio je u petak ministarku Ašbaher da je njen diplomski rad pun plagijata, pogrešnih citata, kao i da je napisan na lošem nemačkom jeziku.

U kratkoj verziji njenog doktorata, koji je predala prošle godine na Tehničkom univerzitetu u Bratislavi, prema tvrdnjama Vebera, ima mnoštvo plagijata.

Ašbaher je u svojoj izjavi odbacila te tvrdnje, ali je ipak podnela ostavku.

Nakon višednevnih mučnih natezanja nemački ministar obrane Karl-Teodor cu Gutenberg je pod pritiskom javnosti, naučnika, opozicije i stranačkih kolega bio prisiljen da podnese ostavku zbog plagijata u doktorskom radu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR