Glas Javnosti

AFERA KOJOJ SE NE NAZIRE KRAJ! Niko neće u komisiju za Šapićev doktorat

Politika
Autor: Glas javnosti

Univerzitet Union do danas nije uspeo da formira komisiju koja bi ispitala navode da je doktorska disertacija Aleksandra Šapića plagijat.

Komentarišući Šapićev poziv da Univerzitet Union formira komisiju, rektorka tog univerziteta Gordana Vukelić kaže za Danas su svi dosadašnji pokušaji bili neuspešni, jer niko ne želi da bude član. Od kraja 2019, kada nam je poslednji put davala izjavu o ovoj temi, sve je, kako kaže, status kvo.

– Članovi komisije moraju da budu iz naučne oblasti iz koje je rađena doktorska disertacija, a sve kolege koje sam pitala za pristanak nisu htele. Neki koji bi ušli u tu komisiju nisu iz odgovarajuće naučne oblasti, tako da bi takva komisija bila nekompetentna – kaže Vukelić.

Ona napominje da Aleksandar Šapić nije promovisan u doktora nauka, niti mu je diploma uručena, ali smatra da ova tema neće skoro dobiti epilog upravo zbog pomenutog problema sa formiranjem stručne komisije.

Šapić je, gostujući na TV Insajder, rekao da je tema njegove doktorske disertacije (koju je odbranio na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment, tada u sastavu Univerziteta Union) izbila u etar, pre svega, kao posledica sukoba unutar Univerziteta Union.

Zatim se, kako je rekao, u javnosti otvaraju teme lažnih doktorata Nebojše Stefanovića i Siniše Malog, koje potom skreću pažnju i na njega.
„Jedini u tom momentu dokaz je tekst sina upravo Vesne Rakić Vodinelić na Peščaniku, koji potpisuje sa grupom autora sa Notingema, a koji mene optužuje da sam ne znam šta uradio“, rekao je Šapić.

On je dodao da je nakon toga formirana komisija koja je trebalo da utvrdi da li je doktorat lažan ili ne, da je komisija „većala godinu dana“ i da nisu mogli da se usaglase, jer je bilo dva prema jedan da njegov doktorat nije plagiran.

Bivši rektor Univerziteta Union Zlatko Stefanović i profesorka Pravnog fakulteta tog univerziteta u penziji Vesna Rakić Vodinelić dematuju za Danas Šapićeve tvrdnje da pitanje njegovog doktorata ima veze sa raskolom unutar Univerziteta Union i isključenjem nekoliko fakulteta iz kojih je kasnije nastao Univerzitet Union „Nikola Tesla“.

Oboje napominjući da se to dešavalo nekoliko godina pre nego što je Šapić odbranio disertaciju.

"Ja, u saradnji, sa nekoliko kolega iz inostranstva smo analizirali doktorat i pronašli čitav niz kopi pejst rečenica. Univerzitet Union do dan danas nije uspeo da oformi komisiju koja bi mogla da proveri šta se uopšte desilo sa njegovim doktoratom", rekla je Anđela Milivojević, novinarka koja je istraživala Šapićev doktorat .

BONUS VIDEO: Kako da tužite trgovce zbog prevare

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Dr Miggyy u 17.02.2023 18:22:46 h
     0 
DOKTORAT A NIJE PLAGIJAT Britanac gospodin Nik Aksten stekao je doktorat više od 50 godina nakon što je počeo da piše svoju doktorsku tezu na Univerzitetu Pitsburg u SAD 1970. godine i nikada nije ga završio niti odbranio doktorat. Ipak, Univerzitet u Bristolu proglasio je ovog sedamdesetšestogodišnjaka doktorom filozofije, pred njegovom suprugom Kler Aksten i jedanaestogodišnjom unukom Frejo. Kod nas je malo drugačije, naši doktori nauka plagijatori, jedino što urade je da urade plagijat nečije