Glas Javnosti

ADVOKAT RATKA MLADIĆA: General osuđen i za incidente koji nisu u optužnici!

Politika
Autor: Glas javnosti

Branko Lukić, advokat Generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, započeo je detaljnu analizu presude kojom je Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, uz izdvojeno mišljenje sudije Priske Nijambe. Izjavio je da je Ratko Mladić osduđen i za događaje koji nisu navedeni u optužnici.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je 8. juna doživotnu kaznu zatvora za nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Odluka je donesena uz izuzete stavove sudije Priske Matimbe Nijambe, koja je po svakoj tački imala pozitivna mišljenja o žalbama Mladićeve odbrane i drugačije stavove od ostatka Žalbenog veća.

Lukić je naveo da je sudija Nijambe između ostalog primetila da je u presudi napravljena greška u geografskom i vremenskom okviru.

- Mladić je optužen i osuđen za neka dela koja su se dogodila u BiH 1991. i početkom 1992. godine, kada on uopšte nije bio tamo nego u Hrvatskoj i nije mogao da bude odgovoran za njih. Takođe je osuđen i za jedno delo iz Hrvatske kad je bio tamo, ali se ono ne spominje u optužnici - izjavio je Lukić za "Večernje novosti".

On je takođe ukazao na to da je sudija Nijambe navela da je Mladićeva krivica za udružene zločinačke poduhvate utvrđena isključivo na osnovu posrednih i nedovoljno preciznih dokaza.

Lukić navodi da se sudija Nijambe bavila i delom u kojem je Mladić proglašen krivim za zločine koje su počinile paravojne jedinice.

- Sudija se pita kako je veće moglo da zaključi da je Mladić imao kontrolu nad paravojnim jedinicama. Kaže da nijedan razuman sud ne bi zanemario mnogobrojne dokaze o naporima generala da takve jedinice iskoreni. On je njihove pripadnike tokom celog rata hapsio, razoružavao i proterivao sa teritorije koju je kontrolisao. Kako onda može biti odgovoran za njihove zločine - upitao je Lukić.

Advokat Lukić naglasio je da je sudija Nijambe dobro primetila pogrešnu logiku sudskog veća, koje je primenilo presuđenu činjenicu kako bi se utvrdilo da je Mladić imao kontrolu nad MUP-om.

Lukić je ukazao na to da je sud generala Mladića optužio i za dela kada uopšte nije bio glavnokomandujući Vojske Republike Srpske, a da je drugi sud u Hagu, koji sudi za zločine tzv. OVK na Kosmetu i radi po sličnim principima, nedavno u postupku protiv Hašima Tačija odbio sve žrtve koje ne ulaze u vremenski period za koji sude od sredine 1998. godine do početka 2000. godine na Kosovu i Metohiji.

- Dvostruki aršini nisu novost u odnosu na Srbe - zaključio je on za pomenuti portal.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR