Glas Javnosti

A ŠTA NIJE JASNO? KFOR: Dobili smo pismo iz Srbije i sada ga ispitujemo! Imamo sposobnost da obezbedmoi sigurno okruženje i slobodu kretanja

Politika
Autor: Glas javnosti/Kurir

Misija NATO na Kosovu saopštila potvrdila je danas da je dobila zahtev Srbije za povratak do 1.000 pripadnika snaga bezbednosti na Kosovo i Metohiju!

- Dobili smo pismo iz Srbije i sada ga ispitujemo. Kfor ostaje veoma oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat koji proizilazi iz Ujedinjenih nacija - navodi se u odgovoru komande Kfora albanskim medijjima na Kosovu i Metohiji.

Vlada Srbije, podsetimo, donela je juče odluku da od misije NATO na KiM zatraži da se na Kosovo pošalje određen broj bezbednosnih snaga. To je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zahtev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju KiM predat je danas Kforu na administrativnom prelazu Merdare.

A kada su, verovatno, detaljno "ispitali" zahtev Srbije, mirovna misija na Kosovu i Metohiji predvođena NATO-om (Kfor) saopštila je večeras da pažljivo prati situaciju na severu Kosova i pozvala sve strane da se angažuju na osiguranju bezbednosti i slobode kretanja.

"Kfor ima sposobnost i osoblje da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine. Od oktobra pojačavamo naše prisustvo, uključujući dodatne trupe i patrole na severu Kosova ove nedelje", naveo je Kfor na Tviteru.

Kfor navodi da "očekuje da svi akteri "blisko sarađuju" sa tom misijom i da se "uzdrže od provokativnih demonstracija sile, kako bi bezbednost svih zajednica bila osigurana".

"Pozivamo sve strane da se angažuju na osiguranju bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu. Kfor će nastaviti da ispunjava mandat, dobijen od UN, za sve zajednice na Kosovu. Rešenja treba tražiti kroz dijalog", navodi Kfor.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR