Glas Javnosti

10 TRIJUMFALNIH GODINA -VUČIĆ JE ČOVEK KOJI JE PREPORODIO SRBIJU

Politika
Autor: Glas javnosti

Živim u uverenju da će naša politika odoleti sudu vremena i da će buduća pokoljenja lišena emocija, koje direktni učesnici i savremenici uvek i neizbežno imaju, sa bezbedne istorijske distance, naše vreme objektivno oceniti kao vreme stabilizacije i uzleta Srbije - jedna je od poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja definioše njegov politički kredo i ciljeve zacrtane još pre deset godina

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže za "Novosti" da je mnogo toga je urađeno u našoj zemlji u proteklih deset godina, od kada je odgovornost preuzela Srpska napredna stranka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Zahvaljujući pametnoj, racionalnoj i odgovornoj politici, svakoga dana smo menjali Srbiju. Te promene se najbolje vide po životnom standardu građana, po novim otvorenim radnim mestima, po šansama koje ljudi imaju i po kvalitetu života svih građana. Menjali smo Srbiju i kilometrima novoizgrađenih auto-puteva, novim kliničkim centrima i domovima zdravlja, ali i novim naučno-tehnološkim parkovima, ustanovama kulture... - kaže Brnabićeva i dodaje:

- Ono što je veoma važno jeste da se u proteklih deset godina značajno promenila i međunarodna pozicija naše zemlje. Srbija je danas zemlja koju uvažavaju, čiji se glas čuje i koja je ravnopravan partner za razgovor. Ali ono što je ključna promena i najveći doprinos Srpske napredne stranke i pre svega predsednika Aleksandra Vučića, to je način na koji smo se mi sami kao društvo promenili. Srbija danas nije zemlja koja pobeđuje samo u sportu, već zemlja koja pobeđuje i u ekonomiji i u digitalizaciji i u nauci i inovacijama. Ravnopravno se takmičimo sa drugim zemljama i možemo da budemo lider u mnogim oblastima. Počeli smo da verujemo u sebe i u svoj uspeh, počeli smo da poštujemo sebe, jer je to jedini i pravi put da gradimo bolju budućnost za nova pokolenja - naglašava Brnabićeva.

EKONOMSKI STABILNA SRBIJA: Politika od koje Vučić ne odustaje

Siniša Mali, ministar finansija, ističe za "Novosti" da to koliko se Srbija promenila u poslednjih deset godina, najbolje govori činjenica da smo u periodu kada je zavladala pandemija bili najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

- Srbija i u ovim, za ceo svet teškim i izazovnim vremenima nastavlja da stoji na putu mira, stabilnosti i ekonomskog napretka, pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića. Zahvaljujući predsedniku sproveli smo teške mere fiskalne konsolidacije i od zemlje na ivici bankrota napravili jaku državu sa stabilnim javnim finansijama. Koliko se Srbija promenila nabolje svedoči činjenica da smo u dve godine pandemije, 2020. i 2021. godine, bili najbrže rastuća ekonomija u Evropi, sa privrednim rastom od 6,4 odsto kumulativno - kaže Mali za "Novosti" i dodaje:
- Uspeli smo da smanjimo stopu nezaposlenosti sa 25,9 odsto 2012. na 10,6 odsto u prvom kvartalu ove godine, i da u 2021. godini privučemo čak 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija. Takođe, javni dug nam je daleko ispod kriterijuma koji je predviđen sporazumom iz Mastrihta. Doneli smo važne reformske zakone, koji su poboljšali privredni ambijent u Republici Srbiji, a zahvaljujući domaćinskom vođenju javnih finansija konstantno radimo na poboljšanju životnog standarda građana Srbije. Iz godine u godinu povećavamo plate, penzije i minimalnu zaradu i to je politika od koje nećemo odustati.

Vučić je predsednik svih Srba

Ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kaže za "Novosti" da zbog uspeha koji je postigao i nade koju je probudio, Vučić ima istorijsku odgovornost da nastavi da vodi i svoju stranku i Srbiju, ali i sve Srbe.

- U ovoj deceniji Vučić je postao predsednik svih Srba, a Srbija bolje mesto za život. Zbog uspeha koji je postigao i nade koju je probudio, Aleksandar Vučić ima istorijsku odgovornost da nastavi da vodi i svoju stranku i Srbiju, ali i sve Srbe - istakao je Vulin.

SRBIJA SE GRADI: Vučić je imao smelost

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na pitanje "Novosti" kako se Srbija promenila u poslednjih deset godina otkako je na čelu države Vučić i SNS, kaže:

- Ako postoji jedna simbolična tačka, nešto po čemu se Srbija razlikuje sada i pre 10 godina - to je smelost. Smelost da se mnoge stvari konačno urade, da se pokrenu sa mrtve tačke, da se ispravi sve ono pogrešno što su nam bivše vlasti ostavile u amanet i, pre svega, smelost da se na međunarodnoj sceni istupi i zaštite nacionalni interesi Srba - kaže Momirović

Vučić je vratio Srbiju na međunarodnu pozornicu

Aleksandar Vučić je za ovih deset godina uspeo da učini veliki prodor na diplomatskom planu i vratio Srbiju na međunarodnu pozornicu i to kao partnera, a ne kao subjekta o kome se razgovara.

Za to vreme susreo se gotovo svim vodećim svetskim liderima ,sklopio nova i obnovio tradicionalna prijateljstva i vratio ugled koji je Beograd uživao u vreme Titove Jugoslavije.

Uspeo je da, za veći deo meeđunarodne zajednice, definitivno rešeno pitanje statusa Kosova, vrati na pregovarački sto.

Niz zemalja je preispitalo ili povuklo priznanje takozvane nezavisnosti Kosova, što je takođe jedno od vidnih postignuća u prethodnom perdiodu.

Za Aleksandra Vučića briga o Srbima ma gde živeli je jedan od prioriteta, kao i politika sećanja na srpske žrve i borbu protiv revizije istorije.

Od prvog dana Vučićeva politika je stalno postavljanje novih ciljeva, podizanje lestvice , jer kako je sam isticao " ko nema san nema ni budućnost".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR