Glas Javnosti

Vučić postavio Dačića za koordinatora službi bezbednosti

Politika
Autor: Glas javnosti

Skoro šest meseci od izbora Srbija nema vladu, a osim imena mandatara, sigurno je još samo ko će biti koordinator službi bezbednosti.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da na tu poziciju postavi lidera socijalista Ivicu Dačića. To je prvi put u poslednjih 10 godina, koliko je Vučić na vlasti, da se na funkciji koordinatora nađe neko ko nije iz SNS.
Predsednik Srbije je taj koji po funkciju bira koordinatora službi bezbednosti. Boris Tadić je svojevremeno na tu poziciju postavio svoju “desnu ruku” Mikija Rakića, a Tomislav Nikolić je takođe izabrao, u tom trenutku, svog najbližeg saradnika Aleksandra Vučića.

Vučić je na toj poziciji bio i dok je bio ministar odbrane i prvi potpredsednik Vlade, ali i nakon što je imenovan za premijera. Nje se odrekao kada je izabran za predsednika Srbije. Tada je odlučio da funkciju koordinatora tajnih službi obavlja Nebojša Stefanović, koji je tada važio za Vučićevog najvernijeg saradnika

Stefanovića tako verovatno više niko tako ne posmatra i bilo je jasno da se na toj poziciji neće zadržati. Međutim, iznenađenje je odluka Vučića da na nju dođe Ivica Dačić, lider SPS, što će biti prvi put u vreme naprednjačke vlasti da koordinator bude neko ko nije iz SNS.

Vučić je izjavio da je njegovo imenovanje na tu poziciju ujedno i dokaz poverenja koje ima u lidera SPS.

„Dačić će imati još značajniju ulogu i funkciju u državnom aparatu Srbije. To pokazuje poverenje koje imam. Dačić, sem važnog ministarskog mesta, imaće funkciju koordinatora službi bezbednosti“, naglasio je Vučić.

Advokat Ivan Ninić kaže za “Novu” da je potpuni nonsens i neslana Vučićeva šala da veruje Ivici Dačiću, imajući u vidu šta je sve govorio o Dačiću poslednjih 15-tak godina i kompleksnost njihovih odnosa, naročito posle 2008. godine kada je Vučiću izmakla stolica gradonačelnika Beograda. Ni onog momenta kada je sa liderom SPS formirao vladu 2012, dodaje Ninić, Vučić mu nije verovao.

“On mu apsolutno ne veruje i zna da bi ga sutra prodao kada bi bio u prilici, da se vlasti ne bi odrekao ni po koju cenu”, zaključuje Ninić.

On navodi da taj igrokaz oko koordinacije službi bezbednosti treba da ubedi međunarodnu zajednicu da će SPS imati značajni upliv u bezbednosni sistem Srbije, odnosno da SNS neće imati monopol nad sektorom bezbednosti i da samim tim SNS neće biti odgovoran za ono što će se dešavati u narendom periodu u sektoru bezbednosti.

“Dačić će nominalno biti na toj funkciji, verovatno i na funkciji ministra unutrašnjih poslova, ali on se ni o čemu neće pitati. On će se baviti onim što najbolje ume, a to je domaća politika. Slaće određene političke poruke i biće fikus MUP-a. Neće Dačić moći da postavi ni direktora policije, ni načelnike policijskih uprava, neće se ni za šta pitati u sektoru bezbednosti i samo će nominalno popuniti tu funkciju”, smatra Ninić.

On kaže da bezbednosni sistem Srbije prilično kontaminiran i urušen pre, a naročito posle hapšenja klana Veljka Belivuka, čemu su, kako dodaje, doprineli kompleksni odnosi između Vučića i Stefanovića.

“Posebno je stanje u bezbednosnom sistemu zacementirao dolazak Aleksandra Vulina na čelo MUP-a. Vučiću je sada potrebna podela odgovornosti za takvo stanje i prebacivanje odgovornosti za sve ono što bude loše na Dačića. On neće dobijati sve informacije iz bezbednosnog sektora. On će dobijati informacije kao ministar policije”, navodi Ninić.

Da Dačić kao koordinator službi bezbednosti neće dobijati sve informacije smatra i Božo Prelević, advokat i bivši koministar policije. On navodi da je Aleksandar Vučić sve vreme koordinator službi – i kada je bio zvanično na toj poziciji i kada je to bio neko drugi.

“Kada je neko drugi bio na toj funkciji, on je to bio samo formalno i samo za stvari koje nisu preterano važne. Generali vojske i policije su dolazili kod Vučića da bi ga obaveštavali o svim esencijalno važnim podacima”, kaže Prelević za “Novu”.

On dodaje da će Vučić Dačiću dati funkciju, ali ne i esencijalno važnu informaciju.

“Mislim da Vučiću Dačić strašno treba zbog odluka koje će morati da se donose u narednih godinu dana i zato ga je on prigrlio. To je na neki način podilaženje članstvu SPS da će oni dobiti eto nešto više, jer su na izborima prošli dobro. Eto, to je to više. Suštinski glavni konzumator najvažnijih informacija će ostati isključivo Vučić. Siguran sam da Dačiću neće dati sve informacije, jer bi mu time dao sredstva za ucenu, sa kojima se sutra može trgovati”, zaključuje Prelević prenosi nova.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR