Glas Javnosti

"TREBA SRUŠITI ZGRADU PINKA I KARIĆEVU VILU" - Čedomir Čupić: Tako će vlast dokazati da želi PRAVNU DRŽAVU!

Politika
Autor: Glas javnosti

Ovako je 2002. godine govorio profesor Čedomir Čupić, tada član Saveta za borbu protiv korupcije, čija je izjava podigla veliku prašinu i negodovanje u redovima DOS-ovske vlasti, nakon čega je usledio brutalan odgovor Željka Mitrovića.

Nekadašnji član Saveta za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić izjavio je davne 2002. godine da zgradu Televizije "Pink" i vile porodice Karić na Dedinju u Beogradu treba srušiti jer su podignute bez odgovarajućih dozvola.


"Ukoliko zgrada Pinka bude nedodirljiva, ja ću znati da živim u državi gde se pravda na različite načine koristi, za nekoga važi, za nekoga ne važi. A onaj ko to omogućava i ko bude omogućavao, naročito iz vlasti, on se onda izdiže iznad zakona", rekao je Čupić novosadskom "Građanskom listu". Čupić je ocenio da rušenje bespravno podignutih objekata iza kojih se smatra da stoji određena ekonomska i politička moć, pokazuje da funkcioniše zakon i dodao da bi rušenje takvih objekata ljudima pokazalo da vlast hoće da uvede pravnu državu.


Podsetimo, Čupić je bio član Saveta Studentskog pokreta Otpor od 1998. do 2000, a 2000. do 2003. godine član Saveta Narodnog pokreta Otpor i nosilac liste na izborima tog pokreta 2003. godine. Član Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije od 2001. do 2003. godine. Bio je predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Republike Srbije od 2009. godine, a član tog tela do 2013. godine.

Vlasnik Televizije "Pink" Željko Mitrović pozvao je odmah Čupića da ostvari svoj predlog i "sruši zgradu Pinka" ili će u suprotnom "ostaviti utisak običnog plašljivog i brbljivog zeca".  

Mitrović je dalje kazao da je "svima poznato da je TV Pink svoju zgradu legalizovala" i da je ispunila sve obaveze prema državi. On je naveo da je Pink po osnovu Zakona o ekstraimovini morao da plati 2,4 miliona maraka zbog prekoračenja dozvoljenog broja kvadrata, a skoro dva miliona fondu za gradsko građevinsko zemljište. 

Arhiva Glasa javnosti
foto: Glas javnosti

Vlasnik Pinka poručio je Čupiću, koji je i univerzitetski profesor, da primeni jedno od dva ponuđena rešenja: "Kako bi spasili vaš ugled i čast moraćete hitno da srušite zgradu TV Pink. U protivnom ostavićete utisak jednog običnog plašljivog i brbljivog zeca. Drugo rešenje je da odustanete od rušenja čime ćete baciti sumnju da sam vas lično korumpirao", naveo je Mitrović u svom odgovoru.

Čupić je potom tužio vlasnika „Pinka” za klevetu, našavši se, kako je sam kazao, u zamornom sudskom postupku. 

"Sudska vlast, jedna od najznačajnijih vlasti, koja treba da bude ideološki nezavisna, i da kontroliše i zakonodavnu i izvršnu vlast, kod nas ne funkcioniše. Iz mojeg iskustva to je jedna katastrofalna poruka ljudima: „Ako idete u sudske sporove možda nikada nećete doći do pravde”. Posle jedne moje izjave da sud treba zaustaviti na šest meseci zbog radikalnih reformi, sudija Dejan Dobrosavljević naprasno je ubrzao proces. Na kraju, bio sam šokiran presudom za uvredu, iako sam Željka Mitrovića tužio za klevetu, i smatram da je bilo bolje da je oslobođen nego što je tako osuđen", objasnio je Čupić i dodao:

Glas javnosti /arhiva
foto: Glas javnosti / Telegraf

"Bio sam zapanjen kada sam doznao da je Mitrović kao svedoke ponudio predavače sa Fakulteta političkih nauka, Dragana Simeunovića i Miroljuba Jeftića, koji su trebali da posvedoče da sam korumpiran. Zatim sam saznao da je profesora Vukašina Pavlovića i mene 2003. godine nevladina organizacija Law Project Center prijavila kao inspiratore ubistva premijera Zorana Đinđića. Sve je rađeno kako bismo bili uhapšeni u vreme operacije „Sablja”. A na ročišta u sudu Željko Mitrović je stalno donosio fasciklu sa mojim ličnim podacima sa fakulteta, podacima kojima niko ne može da raspolaže, osim suda i dekana. Iznenadilo me je to što je nova demokratska vlast omogućila da moj dosije (za koji nisam ni znao da postoji), nezavisno od toga jesu li podaci u njemu verodostojni ili ne, dobije privatno lice. Prethodna vlast koju sam žestoko kritikovao i osporavao nikada to nije učinila", ispričao je Čupić u jednom intervjuu 2010.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR