Glas Javnosti

"NJUJORK TAJMS" O MILU ĐUKANOVIĆU: Poruke kriminalaca preko Skaja ubrzale njegov pad

Politika
Autor: Glas javnosti

Kako se navodi u analizi američkog lista, poruke koje su dešifrovali pružile su šokantne dokaze o državi zarobljenoj kriminalom, koje su ubrzale pad Mila Đukanovića sa vlasti.

Režim Mila Đukanovoća i DPS-a pao je u aprilu ove godine posle skoro tri decenije vlasti. Istorijskom porazu doprinele su poruke koje su državni funkcioneri razmenjivali sa pripadnicima kriminalnih klanova na kriptovanoj aplikaciji Skaj, koja je razbijena pomoću napora policijskih službi iz zapadne Evrope, navodi Njujork Tajms u svojoj velikoj analizi.

Kako se navodi u analizi američkog lista, poruke koje su dešifrovali pružile su šokantne dokaze o državi zarobljenoj kriminalom. Ističu da su poruke koje su podeljene tužiocima u Crnoj Gori 2021. godine pomogle da se ubrza pad Mila Đukanovića sa vlasti.

Opisuje se kako je jedan crnogorski policajac razgovarao o pošiljkama kokaina sa ozloglašenim kriminalnim šefom, a s druge strane Miloš Medenica, sin čelnice Vrhovnog suda Jasmine Medenice, nudio da utiče na presude i pomogne u švercu.

Piše i da je neki drugi policajac poslao fotografije vođi organizovane kriminalne grupe kako bi pokazao da je njegova policijska jedinica uhapsila članove rivalske kriminalne grupe.

O tome koliko su bili brutalni, govori i deo prepiske u kom se navodi da su jednoj od žrtava zabili pištolj u grlo.

Poruke, koje su postale dostupne za javnost tokom prošle godine, pomogle su da se ubrza pad Mila Đukanovića.

List navodi da je oduvek bilo spekulacija o tome da je lider sa najdužim stažom u Evropi godinama u dosluhu sa kriminalcima, što je on uvek negirao.

Ove kontroverzne navode donekle je potvrdio novi predsednik Crne Gore Jakov Milatović, ubrzo nakon stupanja na funkciju.

„Bilo je evidentno da su institucije zarobljene korupcijom i organizovanim kriminalom“, rekao je Milatović, u intervjuu prošlog meseca, tokom prvog radnog dana na mestu predsednika.

‌Novi lider, bivši ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj školovan na Oksfordu, naglasio je da je došlo vreme da se prestane da se na navode da je “ ceo sistem korumpiran” odgovara stidljivim slaganjem ramenima.

„Sve je krenulo od vrha i taj vrh je politički poražen“, rekao je Milatović, obećavajući da će očistiti pravosuđe i policiju, imenovati novog guvernera Centralne banke i okončati, kako je rekao, „zarobljavanje države od strane kriminalaca“.

Koliko daleko može ići zavisi od toga da li će parlamentarni izbori 11. juna potvrditi političko slabljenje Đukanovića.

Njujork Tajms u analizi dodaje da je taj proces počeo pre tri godine kada je njegova ranije nepobediva vladajuća partija izgubila kontrolu nad parlamentom, i moć da imenuje ministre odgovorne za sprovođenje zakona.

U četiri oka, evropske diplomate su se dugo žalile na probleme u Crnoj Gori, ali su rekli da „malo toga mogu da urade“.

To je delimično zbog toga što su Sjedinjene Države bile fokusirane na to da se zemlja pridruži NATO-u uprkos protivljenju proruskih neprijatelja Đukanovića, i nije ih zanimalo da mnogo talasaju. Crna Gora, zemlja sa lepim planinama, prekrasnim plažama i samo 625.000 građana, nalazi se na poslednjem delu obale Mediterana koja nije već bila u alijansi, piše Njujork Tajms.

Bilo je i oskudnih čvrstih dokaza o dosluhu sa kriminalcima, barem dok se policija nije infiltrirala u aplikaciju Skaj, koja se ugasila nakon što su Sjedinjene Američke Države 2021. godine optužile njene rukovodioce za prevare.

Po dešifrovanim porukama upućenim tužiocima u Podgorici postupljeno je tek prošle godine kada su procurile u lokalne medije i dovele do talasa hapšenja ljudi koji su se nalazili pomenuti u porukama, a svi su imenovani tokom duge vladavine Đukanovića.

Među njima je bila i Medenica, njen sin Miloš, državni tužilac, i nekoliko policajaca, uključujući još jednog čestog korisnika Sky ECC aplikacije, Petra Lazovića, sina bivšeg šefa Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala.

‌Da su crnogorski kriminalci, neki od njih basnoslovno bogati zahvaljujući trgovini kokainom i švercu cigareta u Evropu, potčinili delove policije i pravosuđa, godinama je bila javna tajna, ali su „bili nedodirljivi“.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da su narko karteli i šverceri cigareta napravili mrežu koja je finansirala političke partije.

„Političke partije su dobile vlast i kriminalci su se osećali prijatno. Ali posle nedavnih promena sve se sada ruši”, rekao je Abazović.

Đukanović je dugo negirao da ima veze sa organizovanim kriminalom, odbacujući takve optužbe kao delo njegovih političkih neprijatelja i dezinformacije koje su proizvele Srbija i Rusija, koje su obe želele da on nestane zbog njegove podrške NATO-u, kome je Crna Gora pristupila 2017. godine. Milatović, novi predsednik, takođe snažno podržava NATO, iako neki od njegovih pristalica nisu saglasni sa tim.

Zdravko Begović, predsednik Advokatske komore Crne Gore i advokat Vesne Medenice, rekao je da je njegova klijentkinja okrivljena za grehe njenog sina, koji je možda obećao gangsterima da bi preko svoje majke mogao da preokrene snagu pravde u njihovu korist.

„Ali nema dokaza da je ikada razgovarala sa tim ljudima ili da im je uzela novac“, rekao je Begović.

Majka, za razliku od sina, zavisnika od kokaina, dodao je, nikada nije koristila aplikaciju Skaj.

Kada je reč o kazni za Đukanovića, Milatović je odbio da kaže da li bi želeo da se njegov prethodnik procesuira, rekavši samo da Đukanović, kao bivši predsednik, „može da ima kancelariju, auto i naknadu ali da nema imunitet”.

Inače, Đukanović je demantovao glasine da planira da se preseli u Dubai, rekavši na oproštajnoj konferenciji za novinare da nije uradio ništa loše i da će ostati u Crnoj Gori.

Uz to, italijanski tužioci koji istražuju mafiju sumnjičili su Đukanovića da je vodio šemu za šverc cigareta pre skoro dve decenije, su odustali od planova da ga krivično gone nakon što je Crnu Goru vodio ka nezavisnosti od Srbije 2006. godine, što mu je dalo imunitet jer ga je učinilo liderom suverene države, zaključuje Njujork Tajms.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR