Glas Javnosti

Ima li nade posle cepanja Narodne stranke?

Politika
Autor: Glas javnosti

Cepanje jedne opozicione stranke ne zvuči dobro kada se priča o izborima. Tako da se ideja lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da partije koje tehnički organizuju proteste izađu na izbore zajedno ne čini izglednom.

Opozicione političke partije, koje tehnički organizuju proteste, na jednom mestu okupili su njegovi zahtevi, ne i ideja o izbornoj koaliciji.

Ipak, Zeleno-levi front predložiće svima u opoziciji dokument pod nazivom „Put do pobede“ o tome kako oni vide zajedničku saradnju za smenjivanje vlasti u Beogradu, ali i u ostatku Srbije.

„Mi smatramo da nije baš tačno da u Beogradu čitava politika može da se svede na pitanja kanalizacije, a da se ‚na republici‘ dešavaju nekakvi ideološki sporovi. Zapravo, vi imate ideološke ratove i u samom Beogradu. Pogledajte zidove sa muralima ratnim zločincima, način na koji vodimo diskusije, da li ćemo biti domaćini Evroprajdu ili ćemo imati Beogradske dane porodice, koje dele građane“, kaže Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta.

Zbog toga, za Zeleno-levi front mogućnost učešća na istoj listi sa desno orijentisanim partijama, kako kažu, nije izvesna.

Narodna stranka otvorena je za saradnju sa svim strankama koje se, prema njihovim navodima, bore protiv režima Aleksandra Vučića.



Da li će Narodna stranka biti spremna da učestvuje na jedinstvenoj listi sa novoformiranim Narodnim pokretom Srbije Miroslava Aleksića, vašim dojučerašnjim partijskim kolegom?

„Jedinstvena lista, za bilo koje izbore, koja podrazumeva i leve i desne političke organizacije, nešto je o čemu treba da se razgovara u opoziciji, kako to postići. Iz svih izjava, u proteklom periodu, vidi se da se govori o jedinstvenoj izbornoj listi, ali bez nekih političkih stranka. Takva vrsta političkog uslovljavanja nije dobra“, rekao je Stefan Jovanović iz Narodne stranke.

Politikolog Boban Stojanović podseća da je učešče svih opozicionih partija, bez razlike, uslov za političke promene.

„Meni je malo čudno što pojedini predlažu i zovu to jednom listom koja isključuje ozbiljan deo biračkog tela i ozbiljan deo političkih partija koje učestvuju u političkom životu. Moj zaključak je da onaj ko ne priča o jednoj zajedničkoj listi svih, ili ne razume političke prilike u Srbiji ili radi za Vučića, trećeg nema“, smatra Stojanović.

Ako je reč o tehničkom dogovoru o borbi za smenu aktuelne vlasti ili odbrani izbornih rezultata, lideru Dveri Bošku Obradoviću prihvatljiva je saradnja sa strankama koje organizuju proteste.

Ali, sa njima, na jednu listu, ipak ne bi. Sklon je ideji o, kako je rekao, dve ili tri jasno ideološki profilisane opozicione kolone.

Pa, kaže, neka građani odluče kuda će Srbija posle Vučića.

Glas javnosti/N01S


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR