Glas Javnosti

“GLAS” SAZNAJE Vratio se sakupljač para IVICE DAČIĆA

Politika
Autor: Glas javnosti

Saradnik Darka Šarića i trgovac državnim tajnama za šta ga je oslobodio sud, diplomata sa nekadašnjom adresom u Ambasadi Srbije u Atini, i uvek sa legitimacijom MUP-a, vratio se tiho i u velike trgovinske kombinacije.

Da, Branko Lazarević, nekadašnji šef kabineta Ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

Promenio je dlaku, ali ne i ćud. Iako oslobođen u krivičnom postupku za odavanje državnih tajni pripadnicima narko-klana Darka Šarića, imenovani je i dalje nastavio svoj trgovački poziv.

Bez obzira što je stalno zaposlen u Upravi za vanredne situacije MUP-a sa statusom ovlašćenog službenog lica, gde se prema tvrdnjama zaposlenih ni ne pojavljuje na svom radnom mestu, Lazarević je paralelno registrovanjem firmi na druge osobe nastavio svoje unosne poslove na ivici zakona. 

Sklonost ka trgovini akciznim povela ga je ovaj put da se kao aktivni službenik policije aktivno uključio u proizvodnju luksuznih alkoholnih pica. Sada uvozi i preprodajaje skupe tompuse iz Južne Amerike, a u fokusu njegovog poslovanja je je uzgajanje i prodaja proizvoda od marihuane. 

A ovako je počelo…

Kada je Ivica Dačić 8. jula 2008. godine postao prvi čovek Ministarstva unutrašnjih poslova, Lazarević je postao šef Kabineta ministra. Sa dužnosti je smenjen novembra 2010, kada je obelodanjeno da je firma DTM rilejšens umešana u nelegalne poslove oko kupovine firmi na ime Darka Šarića. Lazarević je odmah nakon smene upućen u Atinu na dužnost konzula. U novembru je na granici sa Mađarskom uhapšen njegov šurak Nikola Dimitrijević. Obojica su imali vlasnički udeo u firmi DTM, ali se avgusta 2007. Lazarević povukao, a Dimitrijević ostao, da bi u januaru 2011. sporazumom o krivici (prvi sklopljen u ovom procesu) bio osuđen zbog pranja Šarićevog novca od šverca kokaina.

U međuvremenu je u Atini, kao otpravnik poslova, obavljao i ambasadorske dužnosti, a više puta je demantovao da je “narko-grupu Šarića i Radulovića obaveštavao o merama koje policija preduzima protiv njih“. U oktobru 2019. Apelacioni sud u Beogradu ga je posle brojnih kontraverzi pravosnažno oslobodio od optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića.

- Ovaj sud smatra da je prvostepeni sud pravilno, usled nedostatka dokaza, Lazarevića oslobodio od optužbe za ovo krivično delo, s obzirom da iz izvedenih dokaza nije bilo moguće utvrditi ni da li je, ni kako je, ni kada je i u kakvim okolnostima Lazarević postao pripadnik organizovane kriminalne grupe, niti da je imao svest o postojanju takve grupe, a posebno volju i htenje da joj pripada- navodilo se u obrazloženju.

U decembru 2019. Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je deo transkripata telefonskih razgovora Darka Šarića, njegovog prijatelja i saradnika Rodoljuba Radulović-Miše Banane i Lazarevića. Iz transkripata se vidi da je Radulović tražio Lazareviću da proveri da li se vodi istraga protiv njegovog prijatelja, a da mu je Lazarević tražio da mu nabavi mobilni telefon “blekberi”, za koji je KRIK naveo da se verovalo da se teže prisluškuje.

Branko Lazarević u vreme dok je bio otpravniko poslova ambasade Srbije u Atini u papirima je zaveo da su potrošili 30 tona goriva za dve godine, što je i teoretski nemoguće. U telegram,pod oznakom “hitno” novi ambasador u Atini Dušan Spasojević dostavio Ministarstvu spoljnih poslova, kabinetu premijera i BIA, reč je o cifri koja je čak šest puta veća od realne.

- Od marta 2014. godine do februara 2016. godine, za službeno vozilo ambasade "audi A6", prema knjižici mesečnih zahteva, ambasada je od zemlje prijema tražila oslobađanje od taksa i akciza za kupovinu 10.757 litara goriva - stoji u dopisu ambasadora.

Za vozilo "pežo 407", od januara 2014. do februara 2016. ambasada je tražila oslobađanje od dažbina za 12.572 litra goriva. Prema dokumentaciji, u tom periodu, pređeno je 13.583 kilometra, što znači da "pežo" troši neverovatnih 92.55 litara na 100 kilometara.

Za kombi KIA, traženo je oslobađanje od taksa i poreza za 7.541 litar dizela, a ovim vozilom je za manje od dve godine pređeno 3.348 kilometara. Računica je jednostavna i kaže da ovo vozilo troši 225,24 litra na 100 kilometara, za šta ne postoje ni teoretske šanse.

Razliku u ceni je ostavljana na pumpi i, u dogovoru sa nekim od zaposlenih, prodavala po realnoj, a ne po umanjenoj ceni. Na kraju meseca, "pumpadžija" je dolazio u ambasadu i delio keš na ruke svima koji su učestvovali u poslu. 

Prema tvrdnjama zaposlenih u MSP, Lazarević je isto činio i sa tompusima, cigaretama i luksuznim pićima koje je za diplomatske potrebe naše ambasade kupovao oslobođene od dažbina, a iste tržišno preprodavao po kioscima u Atini.

Onda je hitno vraćen u Beograd kako bi se izbegao diplomatski skandal. I zaposlen u MUP-u, sa visokim oficirskim činom. Nigde ga nije bilo,osim što se priča da je po regionu poslovao sa pojedinim državnicima. Navodno, često je viđan i u njihovom društvu po raznim lokalima.

Onda se vratio u biznis…

BONUS VIDEO Ispovest Majkla Babića iz grotla Melburna 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR