Glas Javnosti

Beograd i Priština nisu odbili tzv. nemačko-francuski predlog

Politika
Autor: Glas javnosti

Strukturni plan EU za normalizaciju odnosa i uklanjanje stalnih kriza između Beograda i Prištine, koji su snažno podržale Nemačka i Francuska, dve strane nisu odbile mada ga još nisu prihvatile, izjavio je visoki predstavnik EU Žosep Borelj.

On je na završetku neformalne rasprave šefova diplomatija EU o Zapadnom Balkanu rekao da “strukturni plan EU” vodi tome da se prevaziđe dosadašnje stanje stalnih novih kriza i da se “ide na traženje dubokih rešenja i na sprečavanje kriza”.

– Sad smo suočeni s novom krizom iduće nedelje, kad treba da stupi odluka Prištine da se uvedu nove automobilske tablice za kosovske Srbe – rekao je visoki predstavnik Unije, naglasivši da “ta veoma opasna kriza” mora da se prebrodi i da rade na tome da se izbegne veliki sukob, u času kad na severu Kosova nema policije, nema sudova i postoji vakuum institucija.

Borelj je objasnio da se mora ići na “strukturna rešenja” i dodao da misli da je to moguće, ako to zahteva put ka Evropi.

– Ne mogu ići u pojedinosti, ali to su samo dve stranice (Strukturnog plana EU) i smernice za rešenja koja ne zavise od svakodnevnih kriza – zaključio je on.

Zamoljen da objasni da li njegova ranija poruka da Priština mora usaglasiti svoje poteze oko automobilskih tablica s prethodnim sporazumima znači da kosovske vlasti krše sporazum i da li treba da to odlože, Borel je uzvratio da “svi moraju da se usaglase sa ranije postignutim sporazumima”.

– I besmisleno je raditi na novim sporazumima ako pređašnji nisu prihvaćeni i sprovedeni –  istakao je Borelj i ukazao na to da je Srbija napravila napredak oko ličnih karata i automobilskih tablica.

Borelj je takođe ukazao i na važnost sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Šef evropske diplomatije najavio da će sutra na nivou glavnih pregovarača biti nastavljeni tehnički pregovori Beograda i Prištine i to u dve faze. Kako N1 nezvanično saznaje, predstavnici Kosova doći će u Brisel kako bi u prvoj fazi Borelj razgovarao sa njima i pokušao da dođe do približavanja stavova dve strane.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR