Glas Javnosti

"AKO SRBIJA IZABERE EU, KOSOVO ĆE BITI NEZAVISNO": Bivši slovenački PREDSEDNIK se istrtljao o planovima ZAPADA

Politika
Autor: Glas javnosti

U razgovoru koji je organizovao Atlantski savet, Pahor je poručio da je uvek podržavao dijalog dve strane za koji kaže da nije savršen, ali da je davao rezultate.

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da Priština mora da formira Zajednicu srpskih opština, ali da Beograd, istovremeno, mora da se okrene ka Zapadu. Kazao je da će, ukoliko Srbija bude naginjala evropskoj strani, pre ili kasnije biti postignut nekakav dogovor koji će tzv. Kosovu obezbediti neku vrstu formalne, diplomatske nezavisnosti.

Kako je rekao, „neka vrsta zajednice“ treba da postoji na KiM jer bi se njenim formiranjem povećalo poverenje između Beograda i Prištine.

U razgovoru koji je organizovao Atlantski savet, Pahor je poručio da je uvek podržavao dijalog dve strane za koji kaže da nije savršen, ali da je davao rezultate.

On je istakao da se neće postići dobar finalni dogovor o KiM ukoliko vlasti u Srbiji i predsednik Aleksandar Vučić budu na strani Moskve.

Instagram/Screenshot/avbudu?nostsrbije
foto: Glas javnosti

Sve će zavisiti od procene predsednika Vučića“, smatra Pahor.

Sa druge strane, navodi da će, ukoliko Srbija bude naginjala evropskoj strani, „pre ili kasnije“ biti postignut nekakav dogovor koji će tzv. Kosovu obezbediti „neku vrstu formalne, diplomatske nezavisnosti“.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu usled rata u Ukrajini, bivši slovenački predsednik je rekao da je glavno pitanje gde će Zapadni Balkan biti nakon završetka sukoba, ističući da to najviše zavisi od odluke Srbije.

Dodao je da Zapad treba da inspiriše Srbiju da se odmakne od Rusije i da pređe na stranu Zapada “jer će tada ceo region biti na zapadnoj strani u podeljenoj Evropi“.

„Ukoliko Srbija bude izabrala Rusiju, onda mislim da ćemo se suočiti sa nekom vrstom nestabilnosti u celom regionu u narednih nekoliko godina ili decenija“, rekao je Pahor.

Istakao je da nije samo na Srbiji da odluči, već i da Evropska unija mora da intenzivira proces proširenja.

To je sada geopolitičko pitanje, a ne samo pitanje tehničkih mera“, poručio je on.

Naveo je da za Beograd predstavlja veliki izazov donošenje odluke o tome na čijoj će strani biti u budućnosti.

Nije samo reč o novcu i političkoj volji, već i o strpljenju sa naše strane, da damo Srbiji vremena da, korak po korak, donese određene odluke i konačno pređe na našu stranu“, rekao je Pahor.

Dodao je da zna da na Zapadu postoji nedostatak poverenja prema vlasti u Srbiji, ali ističe da vredi biti strpljiv i raditi sa Beogradom jer je reč o miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu u narednim decenijama.

Za Vučića i vlast u Srbiji je veoma važno da dobiju neku vrstu garancija da će, na kraju evropskog puta, Srbija postati punopravna članica Evropske unije zato što ne žele da se dogodi da Srbija ide evropskim putem, ostavi Moskvu i na kraju ne dobije članstvo“, rekao je Pahor i naveo da je potrebno inspirisati i građane Srbije kako bi se na kraju postigao konsenzus u Srbiji u narednih nekoliko godina.



Glas javnosti/S07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR