Glas Javnosti

Pola sveta u riziku od otkaza zbog korone

Vesti
Autor: Glas javnosti

Gotovo polovina radnika u svetu izložena je neposrednom riziku da ostane bez posla zbog pandemije Kovid-19, prema proceni Međunarodne organizacije rada (MOR).

Gubitak radnih mesta će verovatno pogoditi sve zemlje na planeti, zbog razarajućeg negativnog ekonomskog uticaja korona krize na privrednu aktivnost.

Globalna radna snaga, po podacima MOR-a, broji oko 3,3 milijarde ljudi, a 1,6 milijardi radnika je u opasnosti da izgubi posao i da ostane bez sredstava za život, kada se u obzir uzmu zaposleni u neformalnoj ekonomiji i oni na dnu lestvice po nivou zarada.

 Neformalna ekonomija obuhvata radnike na crno” za koje poslodavci ne plaćaju poreze državi i kojima vlade teško ulaze u trag, a koja čini ogroman deo ekonomija u razvoju.

"Za milione radnika, gubitak prihoda znači da nema hrane, nema sigurnosti i nema budućnosti. Na milione preduzeća širom sveta jedva diše", izjavio je nedavno generalni direktor MOR-a, Gaj Rajder.

 Zbog mera ograničenja kretanja, fabrike širom sveta su privremeno zaustavile proizvodnju a preduzeća obustavila rad, poslavši radnike na prinudni odmor, ali su mnoge firme podelile i otkaze kako bi smanjile troškove i prebrodile korona krizu.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama je oko 40 miliona ljudi podnelo zahteve za dobijanje naknade za nezaposlenost od 16. marta, kada je proglašeno vanredno stanje, do polovine maja. Kanada je, primera radi, samo u aprilu izgubila 226.700 radnih mesta, a u drugoj polovini marta je bez posla ostalo 17.200 Kanađana. U Rusiji se očekuje, prema procenama Ministarstva rada, da će zbog zatvaranja preduzeća, broj nezaposlenih skočiti sa sadašnjih 1,6 miliona na 2,5 miliona osoba.

(Izvor; Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR