Почасни председник Милове странке: СПЦ је странац у ноћи

Ostrog_youtube_Манастир Острог

youtube/Манастир Острог

Почасни председник Социјалдемократске партије (СДП) Ранко Кривокапић, иначе осведочени србомрзац, приликом гостовања у емисији „Интервју“ на Радио Телевизији Црне Горе, назвао је СПЦ „странцем“.

Он је истакао као један од најпозитивнијих аспеката тзв. Закона о слободи вероисповести онемогућавање „страних“ субјеката да располажу црквеном имовином у Црној Гори.

Кривокапић је поновио раније оптужбе да СПЦ представља главног носиоца идеологије „великосрпског национализма“, у добро познатом маниру црногорских шовиниста, преноси Националист.

Кривокапићеви ставови су утолико опаснији, ако је познато да се верујући народ у Црној Гори из недеље у недељу окупља у огромном броју да заштити вековне светиње СПЦ од намере црногорских власти да их преотму и препишу на себе, и Ђукановићевог режима који тражи и најмањи повод да ограничи или у потпуности забрани мирне и достојанствене шетње, литије и молебане. Полазећи од тезе владике Николаја Велимировића да Српску цркву не чине само свештенство и храмови, већ пре свега верујући народ, Кривокапићева изјава би подразумевала да су „странци“ и стотине хиљада грађана Црне Горе који покушавају да од насртаја црногорског режима одбране светиње СПЦ.

Према Кривокапићевом виђењу, учесницима шетњи, литија и молебана вероватно би требало ограничити права у односу на идеологе монтенегризма који подржавају невладину организацију познату као „Црногорска православна црква“ (ЦПЦ), односно да у Црну Гору треба да буде уведен својеврстан апартхејд. Након тога, Србима или Црногорцима који се изјашњавају као верници СПЦ било би понуђено преобраћање у „Милогорце“ или напуштање Црне Горе. Крајње последице овог дубоко патолошког концепта воде у могуће етничко чишћење.

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na današnji dan pre četiri decenije u Beogradu je sahranjen doživotni predsednik SFR Jugoslavije, Josip Broz Tito, a glumac Voja Brajović upoređuje to vreme totalitarnog režima sa današnjim društvom.

Kako saznajemo od pouzdanih krugova bliskih crnogorskom režimu, apsolutni gospodar Crne Gore Milo Đukanović je veoma uzdrman i zabrinut nakon poslednjih dešavanja u Nikšiću, kada su okupljeni vernici zahtevali momentalno oslobađanje privedenog episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i još sedmorice sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Srpska književnica, pesnikinja i novinarka Božica Velousis koja dugi niz godina neumornim radom doprinosi očuvanju srpskog jezika i književnosti, nedavno je gostujući u televizijskim emisijama apelovala na građane da ostanu kod svojih kuća, kao i da će svakome ko voli i čita poeziju, pokloniti svoje autorko delo želeći poštovaocima da ulepša dane u kućnom karantinu.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone