Glas Javnosti

Patrijarh Irinej: 'Kosovo je neotuđivi deo Srbije, bez kojeg Srbija nije Srbija'

Vesti
Autor: Glas javnosti

Uoči Vidovdana patrijarh Irinej poručio je da Srpska pravoslavna crkva apsolutno ostaje na stanovištu da je Kosovo neotuđivi deo Srbije, bez kojeg Srbija nije Srbija.

Iako je ranijih godina imao običaj da jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne provodi na Kosovu, ovoga puta, zbog obaveza u Beogradu, srpski patrijarh neće putovati.

- Tamo je početak svega. Mi se moramo boriti za tu teritoriju i moramo pronaći put da ono ostane u okviru naše zemlje. Sila otima zemlje i gradove, ali ono što se njome otme jednog dana se može i povratiti. Upravo je Kosovo najbolji dokaz za to, jer je mnogo vremena bilo pod Turcima, pa je ipak oslobođeno, rekao je Irinej.

Govoreći o značaju sutrašnjeg praznika i konteksta u kojem se obeležava, patrijarh je naglasio da Kosovo i Metohija čine temelj naše države, bez kojih “Srbija nije Srbija”.

- Tamo je počela naša kultura. Na tom prostoru se nalaze naše najveće svetinje i prolivena je ogromna krv od Vidovdana do danas, rekao je on.

Patrijarh je dodao da je Kosovo “sveta zemlja, za koju se vezuje sva istorija srpskog naroda”.

Irinej je istakao da će sutrašnji dan u svim hramovima SPC biti u potpunosti posvećen Vidovdanu.

- Sutra ćemo ceo dan posvetiti ovom prazniku. Biće reči, govora i propovedi. Svaka crkva će na adekvatan način obeležiti ovaj praznik, poručio je srpski patrijarh.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR