Glas Javnosti

OVO SU NAJBEZBEDNIJE DRŽAVE OD KORONE: SAD i Rusija 'kaskaju' za balkanskim zemljama

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Kako navodi američki magazin "Forbs" najbezbednija država u planu zaštite od pandemije virusa korone je Švajcarska, dok je najopasniji Južni Sudan. Međutim, ono što je interesantno, balkanske države: Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, po ovom parametru, nalaze se ispred svetskih sila - Rusije i Amerike.

U planu pandemije virusa korona najbezbednija država ostaje Švajcarska, dok je najopasniju Južni Sudan, piše Forbs, pozivajući se na novi izveštaj “Deep Knowledge Group“.

SAD su na 58 mestu, odmah nakon Rumunije i na dve pozicije ispred Rusije (61 mesto).

Što se tiče balkanskih država, na listi najbolje stoji Slovenija - 32 mesto, četiri mesta iza nje je Hrvatska, dok je Crna gora na 42 mestu. Srbija se našla na 54 mestu.

Podaci se baziraju na 130 kvalitativnih i kvantitativnih parametara, kao i na više od 11.000 informacija u takvim kategorijama, kao što su efikasnost karantina, monitoring i otkrivanje zaraženih, stabilnost zdravstvenog sistema i efikasnost Vlade.

Posle nekoliko meseci pandemije, rejting država u planu epidemiološke bezbednosti potpuno se promenio u odnosu na početak. Prvobitno su najviša mesta zauzimale države koje mogu munjevito da reaguju na krizne situacije. Međutim, sada su ta meta zauzele države sa najstabilnijom ekonomijom.

Prva mesta su zauzele Švajcarska i Nemačka, zbog jake ekonomije i obazrivosti prilikom slabljenja mera. Treće mesto je pripalo Izraelu, četvrto Singapur, peto Japan, šesto Austrija, sedmo Kina.

Ako je verovati ovom izveštaju, najopasniji regioni su države Afrike, južno od Sahare, Južna Amerika, kao i neke bliskoistočne zemlje i države Pacifika.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR