Glas Javnosti

DRŽAVLJANI SRBIJE U GRČKU MOGU I AVIONOM: Otvorene granice za put bilo kojim prevoznim sredstvom

Vesti
Autor: Glas javnosti

Novi broj grčkog Službenog glasnika, od 16. juna, u kome se navodi da se građani Srbije izuzimaju od mera za zabranu ulaska u Grčku, objavljen je jutros. Po tom dokumentu, naši građani u tu zemlju mogu da uđu na bilo koji način i bilo kojim prevoznim sredstvom.

To kaže ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević. On ukazuje na to da bi nova odluka Grčke, po kojoj naši građani mogu da svim sredstvima odu u tu zemlju, trebalo da znači da naši državljani tamo mogu i avionom.

Da li  ćemo u Grčku i avionom?

-Mi bismo mogli da tumačimo da se aerodromi u Atini i Solunu otvaraju za naše državljane. Međutim, to još nije u potpunosti jasno, a u toku dana ćemo probati da rešimo i tu dilemu-, napomeno je Spasojević.

Spasojević napominje da je trenutna gužva na bugarsko-grčkoj granici posledica toga što je otvoren samo granični prelaz Promahonas, na koji se uputio veliki broj ljudi, kojima je ulazak u Grčku dozvoljen.

-To nisu samo državljani naše zemlje. Tu ima i mnogo građana Bugarske i Rumunije. Zbog toga se stvara gužva, ali je granica otvorena i državljani Srbije ulaze nesmetano-, istakao je Spasojević i dodao da je granični prelaz Promahonas za naše državljane otvoren od 15. juna u 23 sata.

Za ostale granice i dalje zatvorene

On je rekao da će grčke granice ostati zatvorene za Albaniju, Tursku i Severnu Makedoniju, za koju napominje:

-Pitanje koja će granica biti otvorena je službeno pitanje svake države i to je stvar između Atine i Skoplja. To nije nešto na šta mi možemo da utičemo. Grčka je, u tom smislu, ispunila obećanje koje je ministar spoljnih poslova Grčke Dendias, u petak 12. juna, dao našem ministru Ivici Dačiću tokom njegove posete Atini, da će naši građani moći da ulaze preko Bugarske, onako kako je dogovoreno-.

Upitan da li se situacija sa koronavirusom u Grčkoj normalizuje ili preti da ponovo zatvori granice, Spasojević odgovara da je za sada pod kontrolom i da je broj novih slučajeva mali.

Podsetimo, u ponedeljak je objavljeno da državljani Srbije ipak ne mogu da putuju u Grčku, ni preko Bugarske. U međuvremeni se situacija promenila, pa se na graničnom prelazu Promahonas ponovo se stvorila gužva.

U policiji, građani Srbije čekali su na graničnom prelazu – u zoni između dve države – nadajući se da će uspeti da pređu granicu.

Vozila stoje u dugom redu, a policija je saopštila da čini sve što je u njenoj moći kako bi smanjila gužvu na tom graničnom prelazu.

(Izvor: Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR