Glas Javnosti

Отпад раздваја 15.000 породица: Пројекат рециклаже отпада у Новом Саду

Vesti
Autor: novosti.rs

Градска "Чистоћа" и ове године наставља да повећава број контејнера у свим деловима града. Канте за комунално и амбалажно ђубре увећале количину употребљивог смећа за 25 одсто

Градско предузеће ЈКП "Чистоћа" и ове године ће наставити да повећава број контејнера у свим деловима града, а биће расписана и набавка за још око 100 наџемних контејнера, као и за одређену количину оних намењених за крупни и кабасти отпад од пет и десет кубика.

Ове године је, како истичу у "Чистоћи", набављено 70 нових поџемних контејнера и распоређени су у свим деловима града у складу са потребама, а план њиховог постављања се креира у складу са анализом њиховог стања и та количина је процењена при набавци, како би се контејнерска мрежа обновила.

Упоредо са набавком контејнера, "Чистоћа" спроводи и пројекат примарне сепарације отпада и он се тренутно примењује у ширем центру Новог Сада. Контејнери су посебно раздвојени за комунални и амбалажни отпад и доступни су за око 15.000 домаћинстава.

- Очекујемо да ће овај пројекат бити проширен до краја ове године - истичу у "Чистоћи". - Предуслов за то је била анализа количине рециклажног отпада, која је показала да је од увођења пројекта, 2016. године, количина употребљивог смећа повећана за око 25 одсто. - Осим тога, неопходно је да се стекну сви услови у смислу довољне количине средстава у буџету, будући да је за овај подухват неопходна набавка нових камиона за пражњење контејнера са амбалажним отпадом, а повећава се и број радних сати екипа на терену.

Прошле године је, када је реч о рециклажном отпаду који је одвојен, на Градску депонију доспело око 6.500 тона, док је додатних 455 тона прикупљено са депоније. Планирано је да се пројекат сепарације у будућности прошири на једну урбану целину, највероватније на Лиман или Ново насеље.

Примарна сепарације у ширем центру града
Протекле две године уклоњено је између 11.000 и 12.000 кубика отпада годишње - предочавају у "Чистоћи". - Сваке године уклонимо дивље депоније са више од 12.500 локација на територији града са приградским насељима, односно између 30 и 40 локација дневно. Већина, посебно оних са већом количином смећа, уклања се по налогу комуналне инспекције, али неке од тих депонија се уклањају и без налога, у редовном раду наших радника на терену.

"НИЧУ" ПОНОВО

Дивље депоније, како истичу у "Чистоћи", не праве само грађани, већ и предузећа и због тога су апели овог предузећа упућени и једнима и другима.

Међу највећим депонијама у граду и околини су оне које се периодично чисте и поново формирају, а издвајају се оне на Сајлову, у Руменки, између Футога и Бегеча, на Темеринском путу, као и на уласку у Ковиљ код Будисаве.

НАБАВКА

Ове године биће обновљена и механизација, набавиће се две комбиноване радне машине, трактор са прикључцима за зимску службу, два камиона за пражњење поџемних контејнера и виљушкар до пет тона.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR