Отпад раздваја 15.000 породица: Пројекат рециклаже отпада у Новом Саду

JKP

Градска "Чистоћа" и ове године наставља да повећава број контејнера у свим деловима града. Канте за комунално и амбалажно ђубре увећале количину употребљивог смећа за 25 одсто

Градско предузеће ЈКП "Чистоћа" и ове године ће наставити да повећава број контејнера у свим деловима града, а биће расписана и набавка за још око 100 наџемних контејнера, као и за одређену количину оних намењених за крупни и кабасти отпад од пет и десет кубика.

Ове године је, како истичу у "Чистоћи", набављено 70 нових поџемних контејнера и распоређени су у свим деловима града у складу са потребама, а план њиховог постављања се креира у складу са анализом њиховог стања и та количина је процењена при набавци, како би се контејнерска мрежа обновила.

Упоредо са набавком контејнера, "Чистоћа" спроводи и пројекат примарне сепарације отпада и он се тренутно примењује у ширем центру Новог Сада. Контејнери су посебно раздвојени за комунални и амбалажни отпад и доступни су за око 15.000 домаћинстава.

- Очекујемо да ће овај пројекат бити проширен до краја ове године - истичу у "Чистоћи". - Предуслов за то је била анализа количине рециклажног отпада, која је показала да је од увођења пројекта, 2016. године, количина употребљивог смећа повећана за око 25 одсто. - Осим тога, неопходно је да се стекну сви услови у смислу довољне количине средстава у буџету, будући да је за овај подухват неопходна набавка нових камиона за пражњење контејнера са амбалажним отпадом, а повећава се и број радних сати екипа на терену.

Прошле године је, када је реч о рециклажном отпаду који је одвојен, на Градску депонију доспело око 6.500 тона, док је додатних 455 тона прикупљено са депоније. Планирано је да се пројекат сепарације у будућности прошири на једну урбану целину, највероватније на Лиман или Ново насеље.

Примарна сепарације у ширем центру града
Протекле две године уклоњено је између 11.000 и 12.000 кубика отпада годишње - предочавају у "Чистоћи". - Сваке године уклонимо дивље депоније са више од 12.500 локација на територији града са приградским насељима, односно између 30 и 40 локација дневно. Већина, посебно оних са већом количином смећа, уклања се по налогу комуналне инспекције, али неке од тих депонија се уклањају и без налога, у редовном раду наших радника на терену.

"НИЧУ" ПОНОВО

Дивље депоније, како истичу у "Чистоћи", не праве само грађани, већ и предузећа и због тога су апели овог предузећа упућени и једнима и другима.

Међу највећим депонијама у граду и околини су оне које се периодично чисте и поново формирају, а издвајају се оне на Сајлову, у Руменки, између Футога и Бегеча, на Темеринском путу, као и на уласку у Ковиљ код Будисаве.

НАБАВКА

Ове године биће обновљена и механизација, набавиће се две комбиноване радне машине, трактор са прикључцима за зимску службу, два камиона за пражњење поџемних контејнера и виљушкар до пет тона.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Besplatnim letom crnogorske nacionalne aviokompanije "Montenegro Airlines", danas je 116 studenata iz Crne Gore doputovalo u Beograd.

Према сазнањима и проценама добро позиционираних стручних кругова у Црној Гори, актуелна политичка ситуација у овој земљи, коју карактеришу мирне и достојанствене масовне шетње, литије и молебани верујућег народа који се противи усвајању и примени накарадног тзв. Закона о слободи вероисповести са једне, односно крајње немушто, изузетно тврдоглаво и потенцијално веома опасно постављање црногорског

Profesor na Londonskoj školi ekonomije LSE Džejms Ker-Lindzi ocenjuje da Evropska unija, iako želi konačno rešenje, ne zna u kom pravcu da usmeri dijalog između Beograda i Prištine i naglašava da je suštinsko pitanje za pronalaženje tog rešenja svodi na to šta Srbija traži za priznanje kosovske nezavisnosti.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета