Glas Javnosti

NE REFERENDUMU I EKSPROPRIJACIJI! SRAMNIM ZAKONIMA NAMAKNUTA SU VEŠALA GRAĐANIMA! (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Na Andrićevom vencu u centru Beograda održava se protest koji je zakazalo više organizacija i udruženja koja se protive otvaranju rudnika litijuma u Jadru i drugim delovima Srbije, kao i izmenama zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Današnji protest, zakazan za 18 sati, najavljen je na protestu koji je prošlog petka, u organizaciji tima Kreni-Promeni, održan ispred zgrade RTS-a, kada je i premijerno prikazana reklama protiv rudnika kompanije Rio Tinto u dolini Jadra.

Takođe, građani su pozvani na današnji protest i sa jučerašnjeg okupljanja ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije, na kome je iskazano protivljenje izmenama zakona o referendumu i o eksproprijaciji i zatraženo da se ti zakoni povuku iz procedure. Jučerašnji protest ispred skupštinskog zdanja najavljen je iz Skupštine slobodne Srbije, a, pored građana, pridružili su se aktivisti više ekoloških i drugih udruženja i predstavnici pojedinih opozicionih političkih partija.

viber_image_2021-11-24_18-07-20-807 

Okupljen je veliki broj ljudi, tu je kamion - bina sa razglasom.
Građani nose transparente: Litijum u Levču - ne! Nećemo da budemo ekološke izbeglice, Hoćemo da dišemo, a ne da se gušimo, Izađi i bori se, Zagađivači, od naroda niste jači...
Na početku protesta emitovana je reklama koja govori o pogubnosti rudnika kompanije Rio Tinto za ljude i životnu sredinu.
Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti rekao je da  Rio Tinto kompanija koja je proterana iz matične zemlje Australije, pa neće rudariti ni u Srbiji.
-Svakog ko sarađuje sa Rio Tintom smatraćemo izdajnikom, dodao je Manojlović.
Zakon o eksproprijaciji i referendumu pisan je za Rio Tinto, a svaki građanin Srbije može biti žrtva tog zakona, oduzimaće nam dedovinu, istakao je Manojlović.
-Ukoliko zakoni budu proglašeni, blokiraćemo autoputeve, najavio je Manojlović.
Glumica Jelena Stupljanin koja se pojavljuje u reklami protiv Rio Tinta naglasila je da je Srbija zemlja divnih ravnica, planina, prirode, i ne sme da postane zemlja u kojoj se životna sredina uništava zbog iskopavanja litijuma i bora.
-Rio Tinto, marš iz Srbije, poručila je Stupljanin.
Advokat Božo Prelević je rekao da se planiraju zakoni zahvaljujući kojima će Srbija biti pretvorena u jalovinu.

Skupština slobodne Srbije poziva građane da ne dozvole da Srbija bude pretvorena u koloniju, poručio je Prelević.

Protest se održava u ulici Kralja Milana, između Predsedništva i stare zgrade Skupštine Srbije, gde je blokiran saobraćaj.

Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima je ocenio da multinacionalne kompanije, svetski zagađivači, donose zakone u Srbiji i krstare našom zemljom.

viber_image_ 

Na bini su meštani iz delova Srbije gde se vrše ispitivanja radi otvaranja rudnika, koji su okupljeni u Savez ekoloških organizacija Srbije.

Zlatko Kokanović iz Gornjih Nedeljica pozvao je građane da dođu u ponedeljak u Loznicu, kada će meštani opštinskoj skupštini predati peticiju sa preko 5.000 potpisa i zahtevom za izmenu prostornog plana, kako bi se onemogućilo otvaranje rudnika litijuma u Jadru.

Meštani iz ugroženih područja pozvali su građane Srbije da im pomognu da odbrane svoju zemlju, svoja imanja, koja su već počeli da im oduzimaju.

-Ne damo svoju dedovinu, poručuju meštani.

-Sramnim zakonima o eksproprijaciji i referendumu namaknuta su vešala svim građanima Srbije, ne zna se kada će neki moćnik poželeti nečiju imovinu. Ako ne odbranimo Loznicu, Srbija će biti zemlja rudnika, 40 rudnika planiraju u Srbiji, istakla je Ljiljana Bralović.

 

Nakon obraćanja, građani su krenuli u protestnu šetnju.

viber image3 

Kolona je zastala kod zgrade RTS-a u Takovskoj ulici i preko razglasa je emitovana reklama protiv Rio Tinta.
Javni medijski servis je pozdravljen zvižducima i uzvicima Uaaaa!

vlada 
Još jednom je naglašeno da ovi protesti nemaju veze sa izborima, politikom i strankama.

 

Došavši ispred zgrade Vlade Srbije okupljeni su završili protest, a pred vratima su bačene "novčanice" u evrima i dinarima.

novcanice 

Večerašnji protest na Andrićevom vencu „Glas javnosti“ prati uživo.  

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR