Glas Javnosti

Онуфрије предводи литију у част Симеона Мироточивог

Vesti
Autor: Glas javnosti / Politika

У Подгорици се данас одржава Светосимеонски сабор, у част Светог Симеона Мироточивог - Стефана Немање, а литију улицама Подгорице, која је почела око подне, предводи митрополит кијевски Онуфрије.

Литија је кренула од Храма Христовог Васкрсења до Немањиног града, преносе подгоричке Вијести.

„Честитам вам значајан јубилеј, 800 година од рукоположења Светог Саве за епископа српског. Црна Гора је веома интересантна, позната по живописној природи, архитектури из различитих периода и лепим, храбрим и добрим људима. О лепотама Црне Горе писали су многи писци и песници, као и о њеном силном народу који је одувек чувао православну веру”, рекао је Онуфрије, преноси Танјуг.

Он је истакао да у Црној Гори много столећа духовну и спаситељску мисију носи Митрополија црногорско приморска (МЦП), за коју је рекао да је свету показала велике свеце - Светог Василија, Светог Петар и друге.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је рекао да захтевају од премијера и председника Црне Горе да повуку „безбожни, антиевропски, антисрпски и антивасељенски закон” о слободи вероисповести, због како је рекао „њихових образа”.

„Надамо се да ће повући закон, ако желе да сачувају образ. Ако хоће да изгубе образ и душу и буду најсрамнија група која је владала Црном Гором, онда могу и тако”, рекао је Амфилохије.

Скуп је почео архијерејском литургијом у саборном Храму Васкрсења Христовог, коју је служио Онуфрије, а помагало му је 15 архијереја Српске и Украјинске православне цркве.

Учесници литија носе црквене заставе, тробојке са црногорским грбом, крсташ бараке, а развијене су и застава Византије, црвена застава Црне Горе са бијелим двоглавим орлом, застава са ликом Јанка Вукотића, Петра ИИ Петровића Његоша.

Амбасада Украјине у Подгорици саопштила је раније да митрополит Руске православне цркве у Кијеву, владика Онуфрије, не представља аутокефалну Украјинску православну цркву.
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR