Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir od kravljeg mlijeka. Potiče iz okoline Parme po kojoj je dobio ime.
2. Italijanska mocarela, sir od bivoljeg i kravljeg mleka.
3. Strakino di krešenca (stracchino di crescenza) tipičan za Lombardiju. Izuzetno je kremast pa se koristi kao namaz.
4. Grčki sir sa ostrva Naksos (graviera naxou) koji se pravi od kombinacije kravljeg, kozjeg i ovčjeg mleka.
5. Portugalski sera da estrelja (queijo serra de estrella) ili zvezdasti sir. Reč je o polumekom siru koji se dobija od mleka autohtone rase ovaca.
6. Italijanski sir burata (buratta). Reč "burata" bi se mogla prevesti kao "premazan puterom". Ovaj kremasti sir pravi se ručno od mleka, kajmaka i sirila i tipičan je regiju Pulja,
7. Francuski sent andre (saint-andre). Zovu ga i rajski sir. Pravi se od kravljeg mleka u Normandiji. Ispod jestive kore je gusta kremasta masa specifičnog ukusa.
8. Francuski reblošon (reblochon) polutvrdi sir koji se pravi od nepasterizovanog kravljeg mleka koji sazreva 15 dana.
9. Pljevaljski sir. Pravi se u Crnoj Gori od kravljeg mlijeka. Ima jak miris, specifičan ukus i kremastu strukturu. Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrevanja koji se odvija u posebno pravljenim drvenim kacama. Narezani sir se posoli, stavi u drvene kace, a zatim se potopi u salamuru.
10. Francuski mont d or je mekani, skoro tečan kravlji sir koji se čuva u kutijama od smrče, pa otuda ima neobičan slatko-kiseli ukus.