Glas Javnosti

Zbog prisustva stranog tela povučena morska so sa tržišta Hrvatske

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Državni inspektorat Hrvatske povukao je sa tržišta mlin jodirane morske soli u pakovanju od 92 grama, austrijskog proizvođača Kotani, zbog prisustva stranog tela od poli(oksimetilena).

Na proizvodu je naznačeno da je najbolje upotrebiti ga od 17. oktobra 2026. i do 18. decembra 2026. i nosi LOT brojeve 435994 i 439365, izvestila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Kotani „Morska so, jodirana“ – mlin 92 grama proizvodi austrijska kompanija Kotani, a na tržište stavlja Kotani, Zagreb, Hrvatska.


Proizvod nije usklađen sa Uredbom o utvrđivanju opštih principa i uslova zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za bezbednost hrane i uspostavljanju procedura u oblasti bezbednosti hrane.

Prema objašnjenju internet izdanja Hrvatske enciklopedije, polioksimetilen je plastomerni materijal čija mu hemijska struktura i kristalnost daju veliku tvrdoću, čvrstoću, otpornost na habanje i zamor materijala, zbog čega je sličan metalima i uglavnom im služi kao zamena.

HAPIH je u petak saopštio da je Državni inspektorat povukao sa tržišta nekoliko serija Vegete Maestro krupne jodirane morske soli od 100 grama zbog prisustva komada plastike.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR