Glas Javnosti

Zbog Adria tura, u Zadru dvaput više gostiju

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Hrvatski teniski savez kao suorganizator "Adria Tour", koji se prošli vikend održao u Zadru oglasio se zvaničnim saopštenjem.

 Nakon popuštanja epidemioloških mera događaj je organizovan uz preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dezinfekciona sredstva su bila postavljena na svakom ulazu na stadion kao i u sve službene prostorije koje su koristili osoblje i igrači, a maske kao preporuku nosili su radnici koji su obavljali keternig. Sve službene prostorije su redovno provetravane, pazilo se na razmake među stolovima.

U pres centru novinari su uz sredstva za dezinfekciju imali i maske koje su mogli da koriste za vreme i izvan boravka u istom. Strani državljani koji ulaze u RH nisu obvezni da se testiranju na Covid-19 pa tako nisu testirani ni igrači. Hrvatski teniski savez u dobroj nameri je verovao da su igrači koji dolaze na turnir zdravi i da neće ugrožavati svoju okolinu. Nažalost, jedan od igrača nije se osećao dobro već po dolasku u Zadar, a da pritom nikoga o tome nije obavestio. Takođe, igrač nije obavestio nikoga o tome da je podvrgnut testiranju niti da je pozitivan na novi korona virus. Odmah po saznanju prekinute su sve aktivnosti i istog je trenutka kontaktirana epideimološka služba u Zadru, sazvana je konferencija za medije te je odmah obaveštena javnost kao i svi posetioci događaja. Igrači i trenersko osoblje testirani su u najkraćem mogućem roku, od jutra u ponedjeljak pa sve do danas traju testiranja svih koji su učestvovali i ljudi uključenih u organizaciju događaja. Preduzete su sve ostale radnje prema preporukama dežurnog epidemiologa, navodi se u saopštenju.

Nakon što se pojavila vest da je nekoliko igrača zaraženo, krenula je negativna kampanja, kako ističu iz Hrvatske pojedini navodi koji su se pojavili u medijima, nisu tačni.

- Danima traje medijska hajka i navode se brojni neprovereni i netačni podaci. Niko od publike na stadionu niti od učesnika drugih službenih događaja kao što su košarkaška utakmica i "Kid's Day" nije zaražen za sada. Nadamo se da će tako i ostati. Virus je konstantno u populaciji i nikome nije bila namera niti pomisao da turnirom ugrozi zdravlje nacije ili naštetiti promociji turizma. Naprotiv, službeni podaci "eVisitora" pokazuju kako je upravo zahvaljujući turniru broj gostiju u Zadru, sa 2000 vikend pre turnira porastao za sto posto na 4900 gostiju u vikendu turnira te da se nakon objave o pojavi virusa na turniru on nije značajno smanjio te je na današnji dan broj gostiju 3400. Prema informacijama turističkih radnika u Zadru konstantno dolaze novi upiti i rezervacije. Ne zaboravimo da je u vikendu održavanja turnira, a pre objave o virusu na istom, slika iz Zadra išla u 110 zemalja sveta. Da su pozitivnim tonom izveštavali svi svetski i mediji sa svih kontinenata.

(Izvor: Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR