Glas Javnosti

ZABELELO SE U SUSEDNOJ HRVATSKOJ: Evo kada sneg stiže i kod nas

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Sneg, prema podacima hrvatskog Državnog hidrometerološkog zavoda, pada i u nizijama. Tako se zabeleo Ogulin, a slabiji sneg provejava i u Gospiću. Kada su u pitanju viši predeli, sneg pada u Čabru i na Zavižanu

Ovog jutra u delu Hrvatske pada sneg, a u ostatku zemlje ima kiše i jakog vetra.

Sneg, prema podacima Državnog hidrometerološkog zavoda, pada i u nizijama. Tako se zabeleo Ogulin, a slabiji sneg provejava i u Gospiću. Kada su u pitanju viši predeli, sneg pada u Čabru i na Zavižanu, prenosi portal Telegraf.

Zbog toga je došlo do problema na putevima i iznet je niz zabrana i ograničenja, piše Index.hr.

Kolovozi su mokri i klizavi u većem delu zemlje. U priobalju duva bura, povremeno s olujnim udarima. Na snazi su brojne zabrane za pojedine kategorije vozila zbog vetra u priobalju i snega i susnežice u Lici i Gorskom kotaru, a ograničenja važe i za pomorski saobraćaj, javlja Hrvatski autoklub (HAK).

Mogući su i odroni, naročito na putevima u gorju i na Jadranskoj magistrali. Ponegde ima i magle, mjstimično vrlo guste. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, naročito na mostovima i nadvožnjacima.

Kada u Srbiju stiže sneg?

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da će do pravog snega, koji će se zadržati, najverovatnije doći krajem novembra i početkom decembra, kada će stići ozbiljno zahlađenje.

- Do kraja novembra nema ozbiljnog zahlađenja što bi se produžilo i u prvim danima decembra. Pravi sneg sa zadržavanjima na tlu može nas očekivati sredinom decembra. Možemo da kažemo da je ova jesen bila toplija od uobičajenog. Padavine su sada poželjne - zaključio je Todorović.


Prema njegovim rečima, u oktobru i novembru iskoristili smo lepo vreme, a sada će preovlađivati kiša, dok se sneg očekuje samo u planinskim delovima. Napomenuo je da se sneg očekuje nedelja noć na ponedeljak na visinama od 600, 700 metara, ali mala je veravatnoća da će se zadržati ispod 1.000 metara nadmorske visine.

- Zemljište je sušno i ne bi trebalo da bude probleme, a na visinama iznad 1.300 metara biće snežnog pokrivača od 10, 15 santimetara. Ova promena vremena je uvod u zimu koja nam predstoji - istakao je Todorović.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR