Glas Javnosti

Wizz Air, Lufthansa i Aegean Airlines traže podršku Vlade Severne Makedonije

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Kompanije Wizz Air, Lufthansa i Aegean Airlines dostavile su zahteve za državnu podršku za uvođenje novih linija iz Skoplja i Ohrida, saopštilo je u petak Ministarstvo Severne Makedonije za transport i veze.

Danas su u ministarstvu otvorene prijave na konkurs za finansijsku podršku za uvođenje novih avio-linja sa oba aerodroma u Severnoj Makedoniji – Međunarodnog aerodroma „Skoplje“ i aerodroma „Sveti apostol Pavle“ u Ohridu, prenosi Beta.

“Na javni poziv koji je trajao od 20. decembra 2022. godine do 26. januara 2023, dokumentaciju su dostavile tri avio-kompanije, i to Wizz Air, Lufthansa i Aegean Airlines „, piše u saopštenju.

Prilikom objavljivanja konkursa, ministar transporta i veza Blagoj Bočvarski rekao je da se „javni poziv odnosi na period od tri godine, od 2023. do 2025, a za narednu 2023. budžetom je predviđen 1,1 milion evra za finansijsku podršku avio-kompanijama“.

Predviđena finansijska podrška je sedam evra u denarskoj protivvrednosti po odlazećem putniku, prevezenom s Međunarodnog aerodroma „Skoplje“, a 4,5 evra po prevezenom putniku u odlasku sa aerodroma „Sv. apostol Pavle“ u Ohridu.

„Naš strateški cilj je da iskoristimo sve sadržaje koje nudi Međunarodni aerodrom ‘Skoplje’ i ohridski aerodrom ‘Sv. Apostol Pavle’, da pružamo kvalitetne usluge sa širim spektrom destinacija za naše građane. Ta naša politika je do sada dala željene rezultate“, rekao je Bočvarski.

Mađarska niskotarifna avio-kompanija Wizz Air je na konkursima vlade u Skoplju, počevši od 2012. godine, dobijala ugovor za subvencionisani prevoz putnika sa aerodroma u Skoplju i Ohridu.

Izvor: Biznis.rs

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR