Glas Javnosti

PRIŠTINA SABOTIRA SMENU GRADONAČELNIKA: Građani su na referendumu glasali PROTIV, Kurti veštački drži svoje poslušnike (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Takozvana centralna izborna komisija klosova pre skoro mesec dana potvrdila je da je primila peticije građana iz sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije za smenu gradonačelnika, pa iako je odmah rečeno da je za verifikaciju potpisa "potrebno vreme", čini se da su četiri nedelje za taj posao bile dovoljne.

Kako iz CIK-a još nema informacija da li su peticije validne, podstaknute su sumnje da se sa čitavim procesom smene albanskih gradonačelnika odugovlači.

Sagovornici ocenjuju da vlasti u Prištini ustvari kupuju vreme kako bi se izbori za nove gradonačelnike održali tek sledeće godine, kada je i redovan termin lokalnih izbora. Do tada bi, neka su od mišljenja, aktuelna vlast, preko albanskih gradonačelnika sprovodila dodatni vid pritiska na Srbe.

Gradonačelnici Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka izabrani su na izborima 23. aprila prošle godine, na koje je izašlo svega 3,47 odsto birača, odnosno 1.567 građana, od toga 13 Srba. 

Prema administrativnom uputstvu kosovskog Ministarstva lokalne samouprave, peticiju za smenu ovih gradonačelnika mora da podrži najmanje 20 odsto birača u tim opštinama, kako bi CIK organizovao glasanje (referendum) za smenu gradonačelnika.  

Izvršni direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice Dušan Radaković kaže za Kosovo onlajn da se proces smene gradonačelnika na severu Kosova politizuje i da se kupuje vreme do sledeće godine, kada dolaze redovni lokalni izbori.

"Potpisi su predati bezmalo pre četiri nedelje. Imamo manje od 10.000 glasova koji realno treba da se verifikuju za tri sata, neka bude i 24 sata. Jer, na izborima na kojima bude 800.000 ili 900.000 glasova, ti rezultati se nakon izbornog dana pregledaju u roku od tri, četiri sata", kaže Radaković.  


Kako dodaje, sada se vode polemike da lli je za sledeći korak potreban Zakon o referendumu, da predsednica Kosova kaže da ne treba.., što sve stvara utisak da se čitava priča politizuje kako bi se kupilo vreme do sledeće godine, kada dolaze redovni lokalni izbori.

On kaže i da je sramota i za Centralnu izbornu komisiju i za Ministravo lokalne samouprave što građani treba da daju 10 ili 20 puta više glasova za smenu nekoga koji je na izborima dobio 100, 200 ili 500 glasova, koliko je dobio gradonačelnik Severne Mitrovice, i što se uz sve to čeka mesecima.

"Krajnje je vreme da se odluka prihvati i da idemo na referendum ili izbore, i da gradonačelnik i skupština predstavljaju realnu sliku građana koji žive na severu, po broju i procentualno", navodi Radaković. 

Kritika međunarodne zajednice povodom toga kako se odvija proces smene gradonačlnika je, kaže, blaga i bez konkretnih sankcija.

"Doći ćemo do juna sledeće godine i redovnih izbora, a u tom slučaju se nadam učešću svih srpskih partija i udruženja", kaže Radaković.

Odugovlačenje smene četiri gradonačelnika, prema mišljenju Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost odgovara kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. On kaže da će Kurti prolongirati koliko god može taj proces, kao i organizaciju novih izbora. Kako ocenjuje, Kurti ne želi da se to pitanje što pre reši, jer preko "albanskih nelegalnih i nelegitimnih gradonačelnika sprovodi dodatni vid pritiska na Srbe".

"Nisu vid pritiska samo policajci sa dugim cevima koji se konstantno nalaze na severu KiM i hapšenje Srba što su najjača sredstva koja on koristi protiv Srba i ne samo na severu. Ono na šta se on i te kako oslanja je institucijalni pritisak na Srbe preko tih gradonačelnika. Srbi u tim okolnostima ne mogu da utiču na unutrašnje tokove i na funkcionisanje svoje zajednice. Zato Kurti u svojoj strategiji konstantnog pritiska na Srbe neće popušati i neće želeti da se ti gradonačelnici smene i da se organizuju novi izbori već će proces prolongirati verovatno do naredne godine kada budu redovni lokalni izbori, što je maksimalno koliko može da odlaže ovo pitanje", navodi Graovac.


On kaže da ga ne bi čudilo ni kada bi Ustavni sud bio pozvan da raspravlja o peticiji za smenu gradonačelnika.

"Ne treba očekivati bilo kakvo popuštanje Kurtija jer on shvata da svim ovim pritiskom i terorom koji sprovodi nad Srbima jača svoju poziciju na unutrašnjoj političkoj sceni.  Albanci ga podržavaju zbog toga, albansko društvo je radikalizovano, Kurti ga je radikalizovao. Ne zaboravite da je Kurti je uporno za sve nedaće na Kosovu uvek krivio Srbe. Loš ekonomski život - krivi su Srbi koji su sve uništili, loša bezbednost na Kosovu - i za to su krivi Srbi koji su sprovodili teror nad Albancima na KiM. Šta god da se desi na Kosovu - za to su krivi Srbi. Automatski imate radikalno raspoloženje javnosti prema Srbima. On tim terorom koji sprovodi nad Srbima politički egzistira", kaže Graovac.

Kako dodaje, Kurti neće popustiti ni po pitanju dugih cevi koje raspoređuje na severu Kosova jer vidi da to odgovara radikalno raspoloženoj albanskoj javnosti. 

"Na kraju krajeva sve se to ukapa u koncept ideje da Srbi ne treba da žive na Kosovu, da su oni remetilački faktor kada je u pitanju ideja velike Albanije i da se sa Srbima treba obračunati", navodi Graovac. 

Albanski gradonačelnici na severu su, kaže, ništa drugo do eksponent Kurtijeve politike i oni sprovede isključivo njegove ciljeve, zadatke i ideje.

"Trude se da svaki pomen države Srbije i sve što podseća na nešto srpsko na severu Kosova bude uklonjeno, u tome je suština. Na to treba dodati pokušaj da se razbije srpska zajednica na KiM, da se podeli i posvađa, da što duže postoji taj institucijalni vakuum u kom Srbi ne učestvuju. To je pokušaj da se razbije srpska zajednica i da Albanci pokušaju da svojim kadrovanjem nametnu neke nove srpske lidere koji će biti lojalni Kurtiju a ne srpskoj zajednici", zaključuje Graovac.

I zamenik direktora organizacije Community Building Mitrovica Nemanja Nestorović utiska je da se namerno odugovlači sa procesom smene gradonačelnika. Kako kaže, vlasti u Prištini zapravo kupuju vreme kako bi se donelo uputstvo za organizovanje referenduma, a oni iznašli rešenje najbolje po njih. 


"U takvom statusu kvo, vlasti u Prištini pokušavaju da iznađu rešenje najbolje po njih. Kako stvari stoje do izbora će doći a kada nezhvalno je reći zbog velikih tenzija koje postoje i na centralnom nivou i na lokalu. Mislim da je taj proces odložen do kraja ove godine, kako bi trenutna vlast u Prištini osigurala svoju poziciju i na narednim izborima", kaže Nestorović za naš portal.

Inače, prema Administrativnom uputstvu, ukoliko bi se utvrdilo da peticiju nije podržalo najmanje 20 odsto od broja upisanih birača, građanskoj inicijativi bi se dala mogućnost da zahtev dopuni dodatnim potpisima u roku od deset dana. Kada se utvrdi da zahtev podržava najmanje 20 odsto birača, organizuje se glasanje o razrešenju gradonačelnika sa te funkcije.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR