Glas Javnosti

ORBAN NA UDARU AMERIKE: Upotrebićemo poluge moći ako se nastavi proruska politika

Svet
Autor: Glas javnosti

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Mađarskoj Dejvid Presman optužio je mađarskog premijera Viktora Orbana da vodi politiku koja navodno služi interesima Rusije i šteti NATO-u, i zapretio je da bi Vašington mogao da upotrebi poluge uticaja na Budimpeštu.

Presman je u intervjuu za list "Fajnenšel tajms" rekao da se pristup mađarske Vlade međunarodnim pitanjima zasniva na "fiktivnim osvajačima" i "imaginarnoj ugrofobiji". Prema rečima ambasadora, to služi unutrašnjim političkim ciljevima Orbana i objašnjava neke njegove političke stavove.

"Ali, na kraju krajeva, to su jednostavno fantazije", ocenio je Presman.

On tvrdi da je odluka Budimpešte da politizuje bilateralne odnose sa saveznicima, uključujući SAD, dovela do toga da Vlada Mađarske postane "izolovanija i usamljenija nego što je bila".


Po mišljenju Presmana, takav "politički izbor" Orbanove vlade je "bez sumnje koristan" za Rusiju i "štetan za oprezne napore da se sačuva jedinstvo Alijanse i partnera SAD u suprotstavljanju agresiji" Moskve.

Američki ambasador takođe je optužio mađarske medije, koje podržava i kontroliše lokalna vlast, da su proruski orijentisani. Istovremeno je poručio da SAD imaju poluge uticaja na Mađarsku i da su "spremne da ih upotrebe".

On je dodao da SAD vode računa o Mađarskoj i smatraju je saveznikom, a ona, sa druge strane, odbija da uzima u obzir američke bezbednosne interese, što je krajnje neobično.


Presman je takođe kritikovao Orbana zbog "aktivnog učešća" u američkoj predizbornoj kampanji, otvorene podrške Donaldu Trampu i poziva aktuelnom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da podnese ostavku.

Prema rečima ambasadora, to nije ono što SAD "očekuju od saveznika".

Ranije je Orban izjavio da Budimpešta ne odobrava "lekcije" iz SAD i njihovu želju da drugima nametnu svoju tačku gledišta. Prema njegovim rečima, Tramp je razumeo to nezadovoljstvo.

Savetnik mađarskog premijera za politička pitanja Balaž Orban je, odgovarajući na optužbe iz SAD, rekao da je spoljna politika zemlje zasnovana na njenim nacionalnim interesima.

Tramp je Orbana nazvao velikim liderom, pravim džentlmenom i veoma dobrim čovekom koji je uradio fantastičan posao za svoju zemlju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR