Glas Javnosti

Zastoj u isplati subvencija: Apel za poljoprivrednike

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Isplata zahteva za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji kasni jer mnogi korisnici koji su ostvarili to pravo još nisu otvorili svoje eSanduče, izjavila je danas direktorka Uprave za agrarna plaćanja (UAP) Sanja Danilović.

Ona je kazala da je zahteve za subvencije u biljnoj proizvodnji do 1. aprila, do kada je bio otvoren javni poziv za njihovo podnošenje, podnelo ukupno 317.000 poljoprivrednih proizvođača i da je blizu 300.000 tih zahteva odobreno.

"Tačnije 292.000 uredno podnetih zahteva je odobreno, ali na žalost veliki broj proizvođača ne prati, odnosno ne otvara redovno svoje eSanduče na portalu eUprave i to je dovelo do zastoja u postupku uređenja podnesaka kao i isplati subvencija", rekla je Danilovićeva.

Kako je objasnila, da bi ubrzali postupak isplate, korisnici moraju da otvore svoje eSanduče i prihvate rešenje o odobravanju podsticaja ukoliko su sa njima saglasni.

Nakon prihvatanja rešenja, prema njenim rečima, na platformi ePodsticaji poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da odustanu od žalbe na rešenje i tako ubrzaju isplatu podsticaja, jer će im sredstva na namenske rečune leći već sledećeg prvog radnog dana.

"Ovih dana se u medijima bespotrebno šire neistine i optužbe da se podsticaji ne isplaćuju redovno, ali to nije tačno i proces stoji u mestu zbog još jednog koraka koji korisnici treba da preduzmu, a to je da otvore svoje eSanduče", rekla je Danilovićeva.


Ona je navela i podatak da je konkretno u Šapcu isplaćeno oko 60 odsto od ukupno podnetih zahteva za podsticaje u biljnoj proizvodnji.

Direktorka UAP je osim na korisnike podsticaja po hektaru, apelovala i na poljoprivrednike koji su podneli zahtev za ostvarivanje prava na refakciju akcize za gorivo da redovno proveravaju svoje eSqnduče, gde mogu da prihvate i preduzmu Rešenje o usvajanju, a potom podnesu odustanak od prigovora putem platforme eAgrar (eRPG).

Danilovićeva je kazala i da za sve dodatne informacije i pomoć korisnici mogu da se obrate na kontakt telefon UAP koji su navedeni na sajtu, odnosno na brojeve 011/30-20-100, 011/30-20-101 i 011/30-20-118 ili 0800/106-107.

Poljoprivrednici se za pomoć mogu obratiti, kako je istakla i poljoprivrednim stručnim službama, kao i da mogu na sajtu Ministarstva poljoprivrede i UAP preuzmu pripremljena uputstva.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR