Glas Javnosti

Viz er znatno smanjuje broj letova u regionu, pa i u Srbiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mađarska avio-kompanija Viz er (Wizz Air) smanjila je letnje operacije u regionu, koje će važiti od 31. marta do 26. novembra, što je posledica problema sa motorima koji značajno utiču na broj letova, navodi Ex-Yu Aviation News.

Zbog problema sa motorom, Viz Er je prizemljio više od 40 aviona svoje flote, kako bi izvršio inspekciju „Pret end Vitni“ (Pratt & Whitney) motora. Posledica jeste smanjenje letnjih letova u zemljama regiona, što će rezultirati u smanjenju broja putnika skopskog aerodroma na 2.082. 222, što je za 6,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine na redovnim linijama.

Kako ove promene utiču na Beograd i ostatak Srbije?

Beograd će takođe biti pogođen reformama koje se sprovode u okviru mađarske avio-kompanije. Viz er je za Beograd smanjio kapacitet za 22,4 odsto u odnosu na prošlo leto, i 35 odsto u odnosu na ono što je prvobitno planirao budžetski prevoznik. Ni Niš neće biti pošteđen, čiji je kapacitet manji za 46,7 odsto u odnosu na prvobitni raspored za ovo leto, a 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.


Kada posmatramo celokupno područje bivše Jugoslavije, Viz er je ove letnje sezone uklonio 1,4 miliona sedišta sa tržišta. Broj letova je smanjen za 22,3 odsto u odnosu na prvobitni plan, dok je kapacitet smanjen za 31,5 odsto. Oba su značajno manja u odnosu na prošlogodišnje operacije, sa 20,8 odsto manje letova i 30,7 odsto manje sedišta.

Iako se avio-kompanija susreće sa velikim poteškoćama, poslovni uspeh očekuje se i ove godine, što je stav koji deli i makedonski ministar saobraćaja i komunikacija, Blagoj Bočvarski. „Očekujemo da će se prošlogodišnji trend rasta nastaviti i da će brojke premašiti one iz 2023“, rekao je on.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR