Glas Javnosti

U Crnoj Gori osnovana laboratorija za arheologiju pomorstva

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Geografski položaj i prirodna razuđenost istočne jadranske obale uslovili su intenzivan razvoj pomorskih aktivnosti, te su pomorski arheološki nalazi crnogorskog podmorja, iako nedovoljno istraženi, veoma raznovrsni.

Poznato je prisustvo većeg broja brodoloma trgovačkih brodova iz helenističkog i rimskog perioda, plovila iz poznog srednjeg veka, te onih koji su u prethodnom veku korišćeni mahom u vojne svrhe. Pored brodoloma, uz obalu je konstatovan veći broj uvala korišćenih za potrebe sidrenja kroz duži vremenski period, a istorijski izvori uz prisustvo arheološkog materijala svedoče o postojanju većih luka u periodu antike i srednjeg veka (Risan, Kotor, Budva, Ulcinj). Veliki broj plovila o kojima istorijski izvori govore kao o nestalima u teritorijalnim vodama Crne Gore još uvek nisu pronađeni niti identifikovani, dok locirani i identifikovani ostaci pomorske i podvodne kulturne baštine imaju nemerljivi doprinos atraktivnosti crnogorske obale.

Prepoznavajući priliku za razvoj nove naučne discipline, Pomorski fakultet u Kotoru je, na inicijativu prof. dr Danila Nikolića, u okviru Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo osnovao Laboratoriju za arheologiju pomorstva kako bi ojačao i poboljšao resurse za sistematska istraživanja i interpretaciju podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori.


Cilj Laboratorije za arheologiju pomorstva je pozicioniranje Crne Gore na internacionalnoj naučnoj mapi pomorske i podvodne arheologije u skladu sa odredbama UNESCO Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine. Laboratorija za Arheologiju pomorstva će multidisciplinarnim pristupom, primenom „state of the art“ metodologije i inovativnih tehnologija, kroz intenzivnu međunarodnu saradnju osigurati dalji razvoj ove naučne discipline u Crnoj Gori, piše Nova.rs.

Misija

Misija Laboratorije za arheologiju pomorstva je da osvetli i učini podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore dostupnu širokom auditorijumu primenom „state of the art“ metodologije, inovativnih tehnologija i najviših naučnih standarda za rekognosticiranje, lociranje, dokumentovanje, očuvanje i promociju pomorske i podvodne kulturne baštine.

Laboratorija za Arheologiju pomorstva će u okviru svojih edukativnih delatnosti raditi na podizanju institucionalnih kapaciteta za korišćenje inovativnih metoda istraživanja, digitalne dokumentacije pomorske i podvodne kulturne baštine i njene nacionalne i internacionalne promocije. Kroz multidisciplinaran pristup omogućiće veću internacionalnu akademsku prisutnost crnogorskih istraživača i naučnih radnika u domenu nauka koje se bave istraživanjem podmorja. Vršiće pozitivan uticaj na primenu odredbi UNESCO Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine.

Ciljevi

Ciljevi Laboratorije za Arheologiju pomorstva su: celokupno mapiranje morskog dna teritorijalnih voda i identifikacija podvodne kulturne baštine primjenom različitih optičkih i akustičnih metoda; digitalno dokumentovanje korišćenjem metodologije fotogrametrijskog i laserskog skeniranja pomorske i podvodne kulturne baštine i njena prezentacija u virtuelnoj i obogaćenoj realnosti; klasifikacija i valorizacija podvodnih nalazišta; obrada, dokumentovanje podvodnog arheološkog matrijala iz privatnih zbirki i praćenje nestalog materijala u državi i inostranstvu; izrada baze podataka i online GIS portala o podvodno arheološkim lokalitetima najmenjenog za institucionalnu upotrebu i javnost; multidisciplinarnost istraživanja, intenzivna saradnja sa institucijama, promocija i korišćenje raspoloživih nacionalnih resursa; intenzivna međunarodna saradnja, učešće i vođenje projekata u zemlji i inostranstvu; podrška međunarodnoj saradnji, sinergijama i umrežavanju relevantnih institucija u mrežu promocije i zaštite podvodne kulturne baštine; podrška institucijama u lancu kulturne baštine, doprinos izradi planskih dokumenata i građevinskih poduhvata u priobalnim oblastima; podrška boljoj institucionalnoj implementaciji UNESCO Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine; organizacija kurseva naprednih istraživačkih metoda za prikupljanja prostornih podataka sa ciljem podizanja institucionalnih kapaciteta; umrežavanje i ojačavanje naučnih i profesionalnih kapaciteta (treninzi, kursevi, letnje škole, programi celoživotnog obrazovanja); zastupljenost Univerzteta Crne Gore u internacionalnim naučnim publikacijama; promocija Univerziteta Crne Gore kao institucije koja brine o podvodnoj i pomorskoj kulturnoj baštini; naučna i kulturna promocija Crne Gore; podrška razvoju turističkih sektora i proizvoda baziranih na podvodnoj kulturnoj baštini; internacionalna promocija pomorskog identiteta Crne Gore i njene maritimne atraktivnosti; organizovanje internacionalnih kurseva i studijskih programa; organizovanje naučnih skupova i konferencija na temu pomorske arheologije i podvodne kulturne baštine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR