Glas Javnosti

ŠVERCOVALI AUTOMOBILE: U Skoplju optužnica protiv 18 osoba, uključujući državljanku Srbije

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Tužilaštvo u Skoplju saopštilo je danas da je završilo istragu i podnelo optužnicu protiv 18 osoba, među kojima je i državljanka Srbije, i jednog auto salona zbog krijumčarenja većeg broja luksuznih automobila.

U saopštenju se navodi da su u periodu od avgusta 2020. do aprila 2022. godine „optuženi izvršili prenos neprijavljene robe – luksuznih automobila u ukupnoj vrednosti velikih razmera“ i da je sza prikrivanje vozila koja su „bila predmet krijumčarenja i carinskih prevara tereti i pravno lice – auto salon iz Kočana“.

Skopsko tužilaštvo optužene goni za više krivičnih dela, među kojima su „produženo krujumčarenje, falsifikovanje dokumenata, kompjuterski falsifikat, prikrivanje robe koja je predmet krijumčarenja i carinska prevara, sprečavanje dokazivanja i zloupotrebu ličnih podataka“.


Optuženi su, precizira se, „izbegavali carinsku kontrolu, falsifikovali službene isprave i za registraciju automobila koristili lažne isprave kao prave, a potom su radi prikrivanja krivičnih dela vozila sakrivali i u kratkom roku nekoliko puta preprodavali jedni drugima“.

Precizira se da je javni tužilac tokom istrage obezbedio dokaze da su tom metodom prokrijumčarili ukupno 15 vozila, čija je ukupna vrednost procenjena na više od pola miliona evra.

Među optuženima je i pet službenih lica – referenti za upravne poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), „koji su u tom periodu ostalima stavljali na raspolaganje sredstva za izvršenje krivičnih dela – registarske tablice i saobraćajne dozvole izrađene mimo Zakona o vozilima i uz korišćenje i upotrebom falsifikovanih dokumenata“.

Prema skopskom tužilaštvu, automobili, od kojih je većina bila predmet međunarodnih potrage, nabavljani su u raznim evropskim zemljama i unošeni u Severnu Makedoniju sa promenjenim identifikacionim brojevima šasije i falsifikovanim dokumentima kako bi se prikrilo njihovo poreklo.


„Zatim su optuženi službeniciz MUP-a registrovali vozila na osnovu lažne dokumentacije. Nakon višestrukih međusobnih kupoprodaja, optuženi su automobile trajno otuđivali, prodavajući ih fizičkim i pravnim licima u zemlji“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je za troje optuženih, među kojima je i jedna državljanka Srbije sa privremenim boravkom u Severnoj Makedoniji, nadležni javni tužilac predložio produženje prethodno određene mere pritvora.

„Za isti krivično-pravni događaj već ima jedna pravosnažna presuda na osnovu sporazuma, dok je za jedno umešano lice postupak obustavljen jer je nedostupan organima progona“, piše u saopštenju Osnovnog javnog tužlaštva u Skoplju.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR